Tramp protiv vjetrenjača: One ubijaju bjeloglave orlove

Prošle sedmice je, navodi list, američko Ministarstvo energetike objavilo da će zadržati klasične sijalice umjesto da ih, u skladu s propisima iz vremena Obamine administracije, ukine 1. januara. Ranije se Tramp, dodaje list, žalio da zbog energetski efikasnih sijalica izgleda narandžasto
3700 pregleda 0 komentar(a)
Donald Tramp protiv vjetrenjača (Ilustracija), Foto: Twitter
Donald Tramp protiv vjetrenjača (Ilustracija), Foto: Twitter

Američki predsjednik Donald Tramp ponovo se okomio na starog neprijatelja - vjetrenjače, za koje kaže da su čudovišta koja "ubijaju mnoge bjeloglave orlove" i upropaštavaju privlačnost "farmi i polja", prenosi Radio slobodna Evropa (RSE) navode svjetskih medija.

Poslije izjava da o ekstremističkoj organizaciji Islamska država zna više od svojih generala i da se u politiku razumije "bolje nego iko drugi", američki predsjednik je pronašao još jednu oblast za koju tvrdi da njegova stručnost nadmašuje znanje ostalih: vjetroturbine koje naziva vetrenjačama, piše Gardijan.

"Nikad nisam razumijeo vjetar. Znate, jako dobro poznajem vjetrenjače. One su bučne. Ubijaju ptice. Želite vidjeti groblje ptica? Idite pod vjetrenjaču jednog dana. Vidjećete više ptica nego što ste ih ikada vidjeli u životu", rekao je Tramp prošlog vikenda obraćajući se mladim konzervativcima na Floridi.

Između ostalog, rekao je da "vjetrenjače" izazivaju velika štetna isparavanja, da narušavaju ljepotu krajolika i da poslije 10 godina rada "izgledaju kao pakao". "Napravljene su uglavnom u Kini i Njemačkoj", rekao je Tramp.

Gardijan naglašava da Trampov "rat protiv vjetra" nije novost – početkom godine ismijan je zbog tvrdnji da vjetroturbine uništavaju vrijednost imovine i da buka koju proizvode izaziva rak.

Vjetrenjače su bile Trampova meta i prije političke karijere, ukazuje CNN, dodajući da se godinama borio protiv izgradnje vjetrenjača u blizini svog golf igrališta u Škotskoj.

U govoru na Floridi je rekao da vjetrenjače u blizini nečijeg doma smanjuju vijrednost te kuće za 50 odsto. Međutim, ukazuje CNN, nekoliko akademskih studija nije utvrdilo statistički značajan pad prosječne vrijednosti nekretnina zbog vjetroturbina u SAD.

Američki predsjednik je tvrdio da turbine u Kaliforniji ubijaju "mnoge bjeloglave orlove", čime je dodao novi element uobičajenoj tvrdnji o vjetrenjačama koje masakriraju ptice, ističe CNN.

Prema istraživanju američkih naučnika u sudaru s vjetrenjačama strada do 328.000 ptica godišnje, ali je taj broj mali u odnosu na milione ptica koje u SAD stradaju na druge načine, ukazuje portal Hil.

Jedna studija je zaključila da u udarima u mobilne i radio predajnike nastrada oko 6,8 miliona ptica, dok mačke ubiju od 1,4 milijarde do 3,7 milijardi ptica godišnje.

Dok demokratski kandidati za predsjednika pozivaju na obuhvatne mjere da se u SAD neutrališe karbonski otisak, Tramp biračima obećava svijet bez svakodnevnih neugodnosti povezanih s borbom protiv klimatskih promjena, podvlači Vašington post.

Tramp, djelujući iz ličnih osjećaja a ne na osnovu naučnih dokaza, tvrdi da je ekološki program demokrata neodrživ i kontraproduktivan, ukazuje list. Stoga se zalaže za umanjivanje propisa o LED sijalicama i naručuje studije koje dovode u pitanje energetski efikasne uređaje, a zabranu upotrebe plastičnih slamčica je pretvorio u bojni poklič kampanje.

Prošle sedmice je, navodi list, američko Ministarstvo energetike objavilo da će zadržati klasične sijalice umjesto da ih, u skladu s propisima iz vremena Obamine administracije, ukine 1. januara. Ranije se Tramp, dodaje list, žalio da zbog energetski efikasnih sijalica izgleda narandžasto.

Fokusirajući se na praktična pitanja kao što su jeftinije sijalice i plastične slamke – koje je Trampova kampanja letos počela da prodaje iz protesta zbog zabrane u nekim gradovima – predsjednik se direktno obraća segmentu birača koji kažu da žele da ih vlada ostavi na miru, rekao je republikanski strateg Dag Heji. On je istakao da se Trampova baza oslanja na ono što je opipljivo i što birači vole.

Bonus video: