POGOĐENE METE HAMASA

VIDEO Izrael napao Gazu nakon raketiranja koje je primoralo Netanjahua da se evakuiše

Izraelska vojska je rekla da je Hamas koji vlada Gazom odgovoran za sve napade sa te teritorije.
2122 pregleda 0 komentar(a)
Detalj iz Gaze, Foto: Screenshot/Youtube
Detalj iz Gaze, Foto: Screenshot/Youtube

Izraelske vazduhoplovne snage napale su pojas Gaze rano jutros, samo nekoliko sati nakon što je raketa, ispaljena na južni izraelski grad Aškelon, primorala premijera Benjamina Netanjahua da prekine govor u okviru kampanje za unutarpartijske izbore i ode u sklonište.

Izraelska vojska je rekla da su avioni i helikopteri pogodili nekoliko meta koje pripadaju islamskom ekstremističkom Hamasu "uključujući vojne komplekse" i da je to bio odgovor na jučerašnju raketnu vatru.

Novinski sajt Šehab povezan s Hamasom je objavio da se izraelski napad dogodio oko sat nakon ponoći kraj luke zapadno od Kan Junisa na jugu pojasa Gaze i da je gađana "lokacija otpora" na sjeveru te palestinske teritorije.

Izvještaja o žrtvama od vlasti u Gazi nije bilo ali je navedeno da na gađanim mjestima nije bilo nikoga.

U srijedu uveče palestinski ekstremisti su prekinuli relativno zatišje u Gazi i ispalili jednu raketu prema Aškelonu.

Raketu je oborio odbrambeni sistem "Gvozdena kupola", rekla je izraelska vojska.

Dogodilo se to usred kampanje u Aškelonu i Netanjahu je morao da se evakuiše u sklonište od bombi zajedno sa desetinama svojih pristalica kojima se obraćao.

To je drugi put od septembra da je Netanjahu morao biti evakuisan zbog raketiranja iz Gaze usred kampanje na jugu zemlje, podsjećaju izraelski mediji.

Dvije rakete ispaljene su na Ašdod i obližnji Aškelon iz Gaze nedjelju dana prije parlamentarnih izbora u Izraelu u septembru, što je aktiviralo sirene i nagnalo Netanjahua da siđe s bine tokom obraćanja pristalicama svog konzervativnog Likuda.

Premijer se sinoć vratio na binu poslije 15 minuta i zaprijetio ektremistima koji stoje iza napada.

"Osoba koja je ispalila rakete prošli put nije više sa nama. Osoba koja je to uradila ovog puta trebalo bi da počne da se pakuje", rekao je Netanjahu, aludirajući na ciljano ubistvo Bahe Abu al Ate, komandanta Islamskog džihada u novembru za koga se vjeruje da je naredio raketiranje u septembru.

Ni jedna palestinska organizacija nije preuzela odgovornost za jučerašnji napad.

Takvi sporadični napadi i izraelska odmazda iz vazduha događaju se često uprkos prekidu vatre postignutom posredovanjem Egipta nakon dvodnevnog sukoba u novembru.

Izraelska vojska je danas rekla da je Hamas koji vlada Gazom odgovoran za sve napade sa te teritorije.

Izraelski političari se uglavnom uzdržavaju od najave svojih posjeta području blizu Gaze zbog zabrinutosti da bi to moglo privući napade.

To međutim nije bio slučaj u septembru i juče i Netanjahu je najavio dolazak, pred današnje izbore za lidera Likuda.

Preporučujemo za Vas