Manevri Rusije, Kine i Irana poruka Americi

Cilj prvih trilateralnih vježbi je jačanje regionalne vojne saradnje usljed povećanih tenzija između Irana i SAD
3874 pregleda 1 komentar(a)
Manevri su počeli su u lučkom gradu Čabahar, Foto: AP
Manevri su počeli su u lučkom gradu Čabahar, Foto: AP

Iran, Kina i Rusija su juče počeli prve zajedničke pomorske vježbe u Indijskom okeanu i u Omanskom zalivu, što je Moskva opisala kao vježbu bez presedana u mornaričkoj saradnji i obuci.

Vode oko Irana su dospjele u centar međunarodnih tenzija, dok SAD vrše pritisak da se prekine prodaja iranske sirove nafte i druge trgovinske veze.

„Poruka ove vježbe je mir, prijateljstvo i trajna bezbjednost putem saradnje i jedinstva … i njen rezultat će biti da pokaže da Iran ne može biti izolovan“, saopštio je admiral iranske flotile Golamreza Tahani na državnoj televiziji.

„Ove vježbe pokazuju da su odnosi između Irana, Rusije i Kine dostigli novi visoki nivo i taj trend će se nastaviti narednih godina“, doda je Tahani.

Džonatan Ejal sa Instituta za udružene kraljevske službe iz Londona, ocijenio je da su tri države osmislile ovu inicijativu da bi poslale poruku da slabi uticaj Sjedinjenih Država u regionu.

„To je pažljivo kalkulisana vježba u kojoj su sva tri učesnika pobjednici: Iran može da tvrdi da je regionalna sila, Rusija demonstrira ulogu ključnog aktera na Bliskom istoku, a Kina može da pokaže da je globalna pomorska sila“, rekao je Ejal.

„Strateška poruka je da su to države koje oblikuju dešavanja na Bliskom istoku.“

Omanski zaliv je posebno osjetljiv vodeni put jer se nadovezuje na Ormuški moreuz, kroz koji prolazi oko petina svjetske nafte i koji se nadovezuje na Persijski zaliv.

Vašington je predložio pomorsku misiju predvođenu SAD-om nakon nekoliko napada u maju i junu na međunarodne trgovačke brodove, uključujući saudijske tankere, u vodama Zaliva. SAD su za napade optužile Iran, koje je odbacio povezanost.

Teheran je u junu oborio američki izviđački dron i zaplijenio britanski tanker jer je navodno bio u njegovim teritorijalnim vodama.

Iran se protivi prisustvu stranih snaga u Omanskom zalivu i prijetio je da će ugroziti isporuke nafte za sve države ako SAD ili države regiona blokiraju prodaju njegove sirove nafte.

Predsjednik Donald Tramp je prošle godine povukao SAD iz nuklearnog sporazuma Irana sa šest država i ponovo uveo sankcije Islamskoj Repubulici, koje žestoko pogađaju njenu ekonomiju.

Prije uvođenja kaznenih mjera, prodaja iranske sirove nafte je iznosila 2,8 miliona barela dnevno, ali je sada opala na manje od 500.000 barela dnevno. Vjeruje se da je Kina ostala glavni klijent Irana.

Tenzije u regionu su porasle ne samo zbog spornog iranskog programa nego i zbog napada u septembru na saudijska naftna postrojenja, za koje su SAD i Saudijska Arabija optužile Iran. Teheran odbacuje i te optužbe.

Kina je u četvrtak saopštila da šalje razarač sa navođenim projektilima na četvorodnevne vježbe, koje je opisala kao „normalnu vojnu saradnju“ između tri oružane sile.

Portparol kineskog ministarstva odbrane je saopštio da vježbe nisu nužno povezane sa situacijom u regionu.

Kina ima bliske diplomatske, trgovinske i energetske veze sa Iranom, koji je u prijateljskim odnosima sa Rusijom.

Rusko ministarstvo odbrane je juče saopštilo da je na vježbe poslalo tri broda iz Baltičke flote - fregatu, tanker i spasilački tegljač, objavila je „Crvena zvijezda“, zvanični list ruskih oružanih snaga.

Moskva je poručila da su zajedničke vježbe legalne i da su usmjerene na obezbjeđivanje regionalne stabilnosti.

„Bavimo se pitanjima očuvanja stabilnosti u regionu, bezbjednosti i borbe protiv terorizma“, rekla je Marija Zaharova, portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova.

Rusija i Kina su takođe u dobrim odnosima sa Saudijskom Arabijom, regionalnim rivalom Irana.

Manevri, koji uključuju taktičke vježbe poput spasavanja napadnutih fregata, počeli su u lučkom gradu Čabahar na jugoistoku Irana i nastaviće se u sjevernim djelovima Indijskog okeana.

Bonus video: