niko nije preuzeo odgovornost za napad

Bombaški napad u Somaliji, više od 70 mrtvih

Gradonačelnik Mogadišua kazao je da su većina stradalih studenti
1714 pregleda 0 komentar(a)
Kamion odnosi vozilo korišteno u napadu, Foto: AP
Kamion odnosi vozilo korišteno u napadu, Foto: AP
Ažurirano: 28.12.2019. 13:04h

Broj mrtvih u današnjem terorističkom napadu u prijestonici Somalije, Mogadišuu, porastao je na više od 70, objavili su bolnički izvori, a prenose agencije.

"Potvrđeno je da je 76 mrtvih i 70 povrijeđenih. Broj bi mogao biti i veći", rekao je za francusku novinsku agenciju AFP direktor službe Hitne pomoći Abdukadir Abdirahman Hadži.

Direktor bolnice Medina Mohamed Jusuf je kazao kako su u napadu, prema njegovim informacijama, ubijene 73 osobe, a nakon napada automobilom bombom na kontrolnu tačku u Mogadišu u bolnicu je dovedeno 54 ranjenih, prenosi dpa.

"Sve što sam vidio bila su rasuta tijela usljed eksplozije, a neka od njih toliko su izgorjela da su neprepoznatljiva", kazao je za BBC Sakarije Abdukadir koji se našao u blizini napada.

Većina poginulih su studenti

Nakon snažne eksplozije 55-godišnji Sabdow Ali, koji živi u blizini, kazao je da je izašao iz kuće i prebrojao u blizini najmanje 13 mrtvih.

"Desetine povrijeđenih su vrištali i zvali u pomoć, ali policija je otvorila vatru i pobjegao sam natrag u kuću", kazao je za Rojters.

mogadiš
Nakon napada(Foto: AP)

Gradonačelnik Mogadišua Moar Muhamoud kazao je da su većina stradalih studenti.

Policija zasad nije objavila zvanični broj mrtvih, prenosi Hina.

Vlasti su ranije medicinskom osoblju rekle da ne otkrivaju tu brojku kao što su to činile ranije, a novinarima je zabranjen pristup mjestu napada.

Somalija je poprište sukoba od 1991. kad su klanske paravojske zbacile diktatora Siada Barrea i potom se međusobno sukobile.

Još niko nije preuzeo odgovornost

Zasad niko nije preuzeo odgovornost za ovaj čin, ali na tom području česti su napadi militantne skupine al-Šabab.

Riječ je o organizaciji povezanoj s Al-Kaidom koja već deset godina vodi borbu protiv tamošnjih vlasti.

Protjerana je iz prijestonice 2011, ali i dalje kontroliše djelove države, piše BBC.

Petoro ljudi ubijeno je ranije ovoga mjeseca kad je al-Šabab napao hotel u Mogadišu, popularan među političarima, diplomatima i vojnim licima.