REAKCIJA NA IZJAVE PREDSJEDNIKA SAD

Rohani odgovorio Trampu: Nikada ne prijetite iranskoj naciji

Tramp je upozorio Teheran da su Sjedinjene Države identifikovale 52 lokacije u Iranu i da će ih pogoditi "vrlo brzo i jako" ako Islamska Republika napadne američko osoblje ili ciljeve
6808 pregleda 2 komentar(a)
Hasan Rohani, Foto: AP
Hasan Rohani, Foto: AP

"Nikada ne prijetite iranskoj naciji", objavio je danas iranski predsjednik Hasan Rohani na "Tviteru" kao odgovor na borbene izjave američkog predsjednika Donalda Trampa koji je prijetio da će gađati 52 cilja u Iranu.

"Oni koji se pozivaju na broj 52, takođe bi trebalo da se sjete broja 290. # IR655", napisao je Rohani u referenci na avion na letu broj 655 kompanije "Iran er" koji je jula 1988. godine oborio američki ratni brod iznad Zaliva, uz pogibiju 290 ljudi.

Više od 30 godina od tada, ta katastrofa, za koju Iran i dalje čeka službeno izvinjenje Sjedinjenih Država, još je živa u iranskom kolektivnom pamćenju, baš kao što je u Sjedinjenim Državama sa slučajem uzimanja talaca u Ambasadi u Teheranu 1979. godine, kada je 52 diplomata bilo zarobljeno 444 dana.

Tramp je u subotu upozorio Teheran da su Sjedinjene Države identifikovale 52 lokacije u Iranu i da će ih pogoditi "vrlo brzo i jako" ako Islamska Republika napadne američko osoblje ili ciljeve.

Povezani članci

05. Januar 2020.

Tramp zaprijetio Iranu: Udarićemo snažno i brzo

Neka od ovih iranskih lokacija "su veoma visokog standarda i veoma su važne za Iran i iransku kulturu", rekao je Tramp u "tvitu".

"Sjedinjene Države neće prijetnje!", upozorio je on.

Tramp je naglasio simboličnu vrijednost tog broja povezujući ga s krizom talaca 1979. godine.

Američki predsjednik je poslao niz prijetnji Islamskoj Republici od petka kada je u američkoj raciji u Bagdadu likvidiran iranski general Kasema Soleimani. Teheran je obećao da će se "teško osvetiti" za tu smrt, u pravo vrijeme, uključujući i vojnom akcijom.

Tramp je u nedjelju ponovo zaprijetio Teheranu "velikom odmazdom" ako bude iranskog napada na američke objekte na Bliskom Istoku.

Preporučujemo za Vas