Raketni napad na vazdušnu bazu u Iraku: Ranjena četiri vojnika

Trenutno u vazduhoplovnoj bazi Balad, koja se nalazi 80 kilometara sjeverno od Bagdada, nema Amerikanaca i nije ih bilo za vrijeme napada
3983 pregleda 0 komentar(a)
Detalj iz vojne baze Balad, Foto: BETA/AP
Detalj iz vojne baze Balad, Foto: BETA/AP

Četiri iračka vojnika ranjena su noćas u raketnom napadu na njihovu bazu sjeverno od Bagdada gdje su do skoro bili prisutni američki instruktori, izjavili su irački bezbjednosni zvaničnici.

Napad je izveden na vazdušnu bazu Balad sa najmanje šest raketa i nije bilo poginulih.

On je uslijedio samo nekoliko dana pošto je Iran ispalio balističke rakete na dvije baze u Iraku gdje su stacionirane američke snage kao odmazdu na to što su Amerikanci u napadu dronom ubili visokog iranskog generala.

Trenutno u vazduhoplovnoj bazi Balad, koja se nalazi 80 kilometara sjeverno od Bagdada, nema Amerikanaca i nije ih bilo za vrijeme napada, rekao je portparol koalicije.

U bazi su ranije bili američki instruktori, savjetnici i grupa koja je pružala usluge održavanja za avione F-16, rekao je jedan irački vojni zvaničnik koji nije želio da mu se navede ime u skladu sa propisima.

U napadu su ranjeni jedan irački oficir i tri vojnika, rekli su irački bezbjednosni zvaničnici.

Neke rakete pale su na restoran u bazi, rekli su zvaničnici.

Ni jedna grupa nije preuzela odgovornost za taj napad.

Nedavni porast tenzija između SAD i Irana podstaknut je prošlog mjeseca kada je u raketnom napadu ubijen američki vojni podizvođač u bazi u Iraku.

SAD su za taj napad i druge optužile proiransku paravojnu grupu.

Državni sekretar SAD Majk Pompeo napisao je juče, u Tviter poruci, da je "ogorčen" zbog napada.

"Ogorčen zbog izvještaja o još jednom raketnom napadu na iračku vazdušnu bazu. Nastavak kršenja iračkog suvereniteta od strane grupa koje nisu vjerne iračkoj vladi mora da prestane", naveo je Pompeo i zatražio od vlade Iraka da kazni odgovorne za taj napad.

Zvanični irački vojni mediji potvrdili su da se napad dogodio ali su naveli da je osam raketa pogodilo bazu i da su dva vojnika ranjena.

Bonus video: