Ruski hakeri kradu podatke o Bajdenovom sinu

Ukrajinska kompanija, koja je u centru procesa opoziva Donalda Trampa, na meti sajber napada ruske vojne obavještajne službe
2267 pregleda 0 komentar(a)
Džo Bajden sa sinom Hanterom, Foto: Reuters
Džo Bajden sa sinom Hanterom, Foto: Reuters

Ruski vojni hakeri pokušavaju da ukradu mejlove ukrajinske energetske kompanije u čijem upravnom odboru je bio Hanter Bajden, sin kandidata za demokratsku predsjedničku nominaciju Džoa Bajdena, saopštila je juče američka firma za sajber bezbjednost.

Energetska kompanija Burisma Holdings Ltd bila je u centru pokušaja američkog predsjednika Donalda Trampa prošlog jula da izvrši pritisak na ukrajinske vlasti da otvore istragu o Bajdenovima zbog navodne korupcije, zbog čega je Predstavnički dom opozvao republikanskog predsjednika optužujući ga za zloupotrebu vlasti i opstrukciju Kongresa.

Kompanija Area 1 Security sa sjedištem u Kaliforniji otkrila je hakovanje Burisme i povezala ga sa ruskim Glavnim direktoratom vojne obavještajne službe, ili GRU. Ista hakerska grupa poznata pod imenima „Fancy Bear” ili „APT28” je prema mišljenju istraživača za sajber bezbjednost, upala u računare Demokratskog nacionalnog komiteta 2016. godine u operaciji za koju su istražitelji kazali da je uticala na ishod predsjedničkih izbora u SAD te godine.

„Ovaj napad je sličan onome što smo vidjeli 2016. godine”, kazao je za Rojters Oren Falkovic, izvršni direktor kompanije Area 1. Izvor blizak kompaniji Burisma kazao je za britansku agenciju da je internet sajt kompanije bio na meti brojnih upada tokom proteklih pola godine, ali nije pružio više detalja.

Nejasno je koje podatke su hakeri pokušali da ukradu, saopšteno je iz kompanije Area 1. Upadom u Burismu hakeri su mogli doći do prepiske od, za ili o Hanteru Bajdenu, koji je bio jedan od direktora kompanije u periodu između 2014. i 2019.

„Naš izvještaj ne iznosi tvrdjne o namjerama hakera, o tome što su tražili niti o tome šta će učiniti sa informacijama koje su ukrali. Samo ističemo da se to događa”, kazao je Falkovic koji je nekada radio za američku Nacionalnu bezbjednosnu agenciju (NSA).

Curenje ukradenih podataka moglo bi potencijalno uticati na proces opoziva ili na predsjedničke izbore u SAD.

U ranijem intervjuu za agenciju AP, Falkovic je kazao da su kampanje vodećih kandidata za američkog predsjednika, za Predstavnički dom i Senat 2020. u proteklih nekoliko mjeseci bili na meti hiljada takozvanih fišing mejlova. On nije želio da imenuje kandidate niti njegove klijente.

Sjedište kompanije Burisma u Ukrajini
Sjedište kompanije Burisma u Ukrajini(Foto: Reuters)

Ukrajinske energetske kompanije su redovno na meti ruskih hakera od kako je Rusija podržala separatistički ustanak na istoku Ukrajine 2014. godine.

Endrju Bejts, portparol Džoa Bajdena, nije direktno komentarisao hakerske napade na Burismu ali je u mejlu naveo „da bi svaki američki predsjednik koji nije uporno ohrabrivao strane intervencije ove vrste odmah osudio napad na suverenitet naših izbora”.

Američki obavještajni zvaničnici upozoravaju da Rusija pokušava da se umiješa u izbore u novembru 2020. Tramp želi reizbor a Bajden je jedan od potencijalnih protivnika iz redova demokrata.

Tramp poriče da je prekršio zakon tražeći od ukrajinskih zvaničnika da istraže odnos Hantera Bajdena sa Burismom. Nema dokaza da su Bajdenovi prekršili zakon, a oni odbacuju Trampove optužbe za korupciju.

Bonus video: