Demokrate predstavile tim koji će u Senatu procesuirati Trampa

Kako prenosi Radio slobodna Evropa (RSE) Šif će voditi tim od sedam 'menadžera' donjeg Doma koji će pred senatorima predstaviti slučaj iz dvije optužnice prema kojima bi Tramp trebalo da bude opozvan - odnosno za zloupotrebu vlasti zbog pritiska na Ukrajinu da istraži njegovog političkog rivala Džoa Bajdena i zbog opstrukcije Kongresa
676 pregleda 1 komentar(a)
Tramp, Foto: BETA/AP, BETA/AP
Tramp, Foto: BETA/AP, BETA/AP

Demokrate iz Predstavničkog doma američkog Kongresa predstavili su danas svoj tim koji će voditi suđenje američkog predsednika Donalda Trampa u Senatu, a na čelu će biti , predsjednik Obavještajnog odbora.

Kako prenosi Radio slobodna Evropa (RSE) Šif će voditi tim od sedam 'menadžera' donjeg Doma koji će pred senatorima predstaviti slučaj iz dvije optužnice prema kojima bi Tramp trebalo da bude opozvan - odnosno za zloupotrebu vlasti zbog pritiska na Ukrajinu da istraži njegovog političkog rivala Džoa Bajdena i zbog opstrukcije Kongresa.

Predsjednik Obavještajnog odbora vodio je i istragu opoziva u Predstavničkom domu i česta je meta Trampovih napada, prenosi RSE. Džerod Nedler, predsjednik Odbora za pravosuđe takođe će biti dio tima demokrata.

Posle više nedelja odlaganja, očekuje se da će Predstavnički dom, odnosno njegova predsjedavajuća Nensi Pelosi poslati optužnice protiv američkog predsjednika Senatu, čime se otvara put za početak suđenja sledeće nedelje.

Očekuje se da će Senat, u kome vlada republikanska većina, osloboditi Trampa, jer nijedan od 53 republikanca u Senatu nije izrazio podršku za njegov opoziv. Za smjenu Trampa trebalo bi da se izjasni dvotrećinska većina u Senatu koji ima sto članova.

U suđenju za opoziv predsednika, senatori djeluju u službi porote koju nadgleda lider Vrhovnog suda, glavni sudija Džon Roberts. Očekuje se da će se republikanci i demokrate najvjerovatnije sukobiti oko pitanja pozivanja novih svedoka.

Put ka opozivu započet je zbog telefonskog poziva 25. jula između Trampa i ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog.

Razgovor dva lidera desio se nakon što je Tramp naredio zamrzavanje gotovo četiri stotine miliona dolara američke pomoći Ukrajini. Tokom razgovora Tramp je vršio pritisak na Zelenskog da pokrene istragu o njegovom političkom rivalu, vodećem potencijalnom demokratskom predsedničkom kandidatu, Džou Bajdenu i njegovom sinu Hanteru koji je služio u upravnom odboru ukrajinske energetske kompanije.

Informacije o telefonskom pozivu postale su javne nakon izvještaja neimenovanog uzbunjivača u kojem se navodi da je predsjednik SAD Donald Tramp iskoristio svoj položaj kako bi zatražio miješanje strane države u predsjedničke izbore 2020. godine.

Bonus video: