Votel: Rusija podstiče sukobe u Siriji, igraju uloge i palikuće i vatrogasca

Votel je kazao da Rusija i Iran žele da ojačaju sirijskog predsjednika Bašara al-Asada, a takođe i da oslabe ili slome strateško partnerstvo Sjedinjenih Američkih Država (SAD) s Turskom.
1 komentar(a)
Džozef Votel, Foto: Beta-AP
Džozef Votel, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 28.02.2018. 08:32h

Rusija pokušava da se suprotstavi američkom diplomatskom uticaju podstičući sukobe u Siriji, saopštio je komandant američke komande za Bliski istok, Džozef Votel.

On je rekao da se Rusija istovremeno predstavlja kao arbitar u građanskom ratu.

"Veoma sam ozbiljan kad kažem da oni igraju uloge i palikuće i vatrogasca - potpiruju tenzije, a onda pokušavaju da ih riješe u svoju korist", kazao je Votel kongresnom Komitetu za oružane snage.

Prema njegovim riječima, Rusija u Siriji koristi sukobe da testira nova oružja i taktike, često ne obraćajući pažnju na kolateralnu štetu ili civilne žrtve, a povećan broj ruskih raketnih sistema zemlja-vazduh na Bliskom istoku prijeti američkom pristupu i sposobnosti da dominira u vazdušnom prostoru u regionu.

Votel je dodao da Rusija i Iran žele da ojačaju sirijskog predsjednika Bašara al-Asada, a takođe i da oslabe ili slome strateško partnerstvo Sjedinjenih Američkih Država (SAD) s Turskom.

Vašington i Ankara se spore oko uloge Kurda, koje Turska smatra teroristima.

Govoreći o Kurdima, general je rekao da su partneri na terenu u Siriji napravili veliki napredak ka ciljevima i da će SAD biti s njima do kraja borbe, misleći na borbu protiv Islamske države.

Moskva, prema riječima Votela, ne treba da dobije nikakve pohvale za poraz Islamske države, jer uporedo s brobom protiv džihadista pomažu Asadu da pobjedi opoziciju.

"Rusija je svojim aktivnostima ugrozila napredak, jer nije fokusirana na poraz Islamske države, već na očuvanje svog uticaja i kontrole nad ishodom situacije. Jasno je da ruski interesi u Siriji nijesu oni koje deli šira međunarodna zajednica", rekao je Votel.

On je negativno ocijenio i ulogu Rusije u Avganistanu i kazao da je zabrinutt i zbog iranskog uticaja u Siriji i Iraku.

Bonus video: