Brazil: Ministar kulture smijenjen, koristio djelove Gebelsovog govora

Alvim je rekao da je u pitanju koincidencija
2571 pregleda 0 komentar(a)
Alvim, Foto: BETA/AP
Alvim, Foto: BETA/AP
Ažurirano: 17.01.2020. 21:59h

Brazilski ministar kulture je smijenjen zato što je u jednom snimku koristio djelove govora šefa nacističke propagande Jozefa Gebelsa.

Snimak, koji je objavljen u četvrtak povodom dodjele nacionalnih nagrada za oživljavanje umjetnosti u Brazilu, brzo se proširio internetom i izazvao burne reakcije.

U snimku na Tviter nalogu ministarstva, Roberto Alvim je iznio detalje o nagradi za „herojsku“ i „nacionalnu“ umjetnost.

U pozadini se čuje „Loengrin“ Riharda Vagnera, koji je bio omiljeni kompozitor Adolfa Hitlera.

Alvim, direktor pozorišta kojeg je ultradesničarski predsjednik Žair Bolsonaro imenovao prošle godine, rekao da je govor „retorička koincidencija“.

Bolsonaro je rekao da je ministrov govor „nesrećan“.

„Naglašavam naše odbacivanje totalitarnih i genocidnih ideologija, poput nacizma i komunizma. Takođe izražavamo našu punu podršku jevrejskoj zajednici, čiji smo prijatelji i sa kojom dijelimo mnoge vrijednosti“, objavio je predsjednik na Tviteru.

Bolsonaro, bivši vojni kapetan, sa konzervativinim društvenim programom, često optužuje brazilske umjetnike i kulturno stvaralaštvo, uključujući udžbenike i filmove, za „ljevičarsku pristrasnost“, navodi BBC.

U snimku koji traje šest minuta, Alvim kaže: „Brazilska umjetnost sljedeće decenije biće herojska i nacionalna, imaće veliki kapacitet za emocionalnu uključenost...duboko povezana sa težnjama našeg naroda, ili neće biti ništa“.

Djelovi su identični sa govorom koji je u Gebelsovoj biografiji citirao njemački istoričar Peter Longerih. Longerih je napisao nekoliko knjiga o holokaustu.

„Njemačka umjetnost sljedeće decenije biće herojska, čelično - romantična, biće činjenična i potpuno lišena sentimentalnosti, biće nacionalna sa velikim patosom i posvećena, ili neće biti ništa”.

Gebels je bio na čelu ministarstva propagande, čiji je cilj bio da ljudima ispira mozak kako bi bili pokorni nacistima i obožavali Hitlera.

Među metodama koje je koristilo bila je cenzura štampe i kontrola programa koji se emituje na radiju, kao i kontrola kulture i umjetnosti.

Mnogi na društvenim mrežama su osudili ministrov govor, ali su ga neki i hvalili.

U objavi na Fejsbuku, Alvim je rekao da „ljevica pravi pogrešne asocijacije“ između dva govora i da nema ništa sporno u njegovoj rečenici.

„Čitav govor je zasnovan na nacinalističkom idealu za brazilsku umjetnost i postoji koincidencija sa jednom rečenicom iz Gebelsovog govora. Nisam ga citirao i nikad to ne bih učinio … Ali, sama rečenica je savršena“.

U drugom postu, rekao je da je „govor sastavljen iz različitih ideja povezanih sa nacionalističkom umjetnošću“, a koje su iznijeli njegovi savjetnici.

Alvim u postovima nije komentarisao muzičku podlogu za snimak.

Predsjednik donjeg doma brazilskog Kongresa, Rodrigo Maja, rekao je da je Alvim „prešao svaku granicu“ i da je snimak „neprihvatljiv“.

Njemačka ambasada u Brazilu je u objavi na Tviteru osudila govor i saopštila da se protivi „bilo kakvom pokušaju da se banalizuje ili glorifikuje“ era koja je „čovječanstvu donijela beskrajnu patnju“, prenio je „Njujork tajms“.

Bonus video: