Iran šalje crne kutije iz srušenog aviona Ukrajini

"Uz pomoć stručnjaka iz Francuske, Kanade i Amerike pokušaćemo da očitamo snimač podataka o letu u Kijevu”, rekao je Hasan Rezaifar, šef istraga nesreća u iranskoj Organizaciji za civilno vazduhoplovstvo
1371 pregleda 0 komentar(a)
Ostaci ukrajinskog aviona koji je oboren 8. januara, Foto: AP
Ostaci ukrajinskog aviona koji je oboren 8. januara, Foto: AP

Iran će Ukrajini poslati crne kutije putničkog aviona koji je ovog mjeseca iranska vojska nenamjerno srušila raketom, objavila je novinska agencija Tasnim.

Iranske vlasti spremne su da omoguće stručnjacima iz Francuske, Kanade i SAD da analiziraju podatke iz crnih kutija, objavio je Tasnim.

Svih 176 ljudi na letu poginulo je u padu ukrajinskog aviona 8. januara brzo nakon polijetanja iz Teherana prema Kijevu.

"Uz pomoć stručnjaka iz Francuske, Kanade i Amerike pokušaćemo da očitamo snimač podataka o letu u Kijevu”, rekao je Hasan Rezaifar, šef istraga nesreća u iranskoj Organizaciji za civilno vazduhoplovstvo, a objavio Tasnim.

"Ako napori budu neuspješni, crne kutije ćemo poslati u Francusku”, najavio je Rezaifar.

U Iranu se podaci iz crnih kutija neće analizirati, dodao je.

Na letu je poginulo 57 Kanađanina. Kanadski premijer Džastin Trudo traži temeljnu istragu, a na konferenciji za medije u Otavi juče je rekao da bi Iran trebao da pošalje crne kutije na analizu u Francusku.

Francuska je jedna od rijetkih zemalja koja može da analizira podatke sa leta i iz kokpita srušenog aviona, za koje je Trudo rekao da su jako oštećeni, prenosi agencija Rojters.

Iran je pod pritiskom jer je iranskoj vojsci trebalo nekoliko dana da prizna nenamjerno rušenje aviona.

Ranije je čelnik iranske Organizacije civilnog vazduhoplovstva Ali Abedzadeh rekao da crne kutije neće biti predate proizvođaču aviona Boing.

Avion je srušen u trenutku kada je Iran bio pripravan za američku odmazdu zbog iranskih raketnih napada na američke vojne baze u Iraku.

Ti napadi bili su osveta za američko ubistvo iranskog generala Kasema Sulejmanija dronom u Bagdadu 3. januara.

Bonus video: