Senat usvojio pravila postupka za Trampov opoziv

Sa 53 glasa "za" i 47 "protiv" Senat je usvojio plan suđenja koji omogućuje senatorima tužiocima da započnu slučaj
1485 pregleda 0 komentar(a)
Vođena žestoka bitka između republikanaca i demokrata, Foto: AP
Vođena žestoka bitka između republikanaca i demokrata, Foto: AP

Američki Senat usvojio je poslije 14 sati rasprave pravila o vođenju postupka za opoziv predsjednika SAD Donalda Trampa, uključujući odlaganje debate o pozivanju svjedoka do sredine suđenja.

Sa 53 glasa "za" i 47 "protiv" Senat je usvojio plan suđenja koji omogućuje senatorima tužiocima da započnu slučaj, prenosi Rojters.

Vođena je žestoka bitka između republikanske većine i demokratske manjine o uvođenju dodatnih pisanih dokaza i obaveznim sudskim pozivima za svjedoke.

Lider senatske većine Mič Mekonel unio je određene izmjene, pa je umjesto predviđena dva dana, objema stranama za iznošenje dokaza dodao još jedan.

Takođe, predložio je da se dokumenta koja su korišćena u procesu pred Predstavničkim domom uvrste u senatsku proceduru.

Međutim, Mekonel je ostao pri čvrstom stavu da neće dozvoliti pozivanje svjedoka dok se ne završi prva faza procesa.

"Ako se podnese bilo koji preuranjeni amandman koji bi nas prisiljavao na preuranjene odluke ili ako senatori budu tražili obavezujuće pozive za neke određene svjedoke, ili dodatna dokumenta, neću dozvoliti glasanje o tome. Senat će o tome odlučivati u kasnijoj fazi procesa", rekao je Mekonel.

Uprkos upozorenju, lider senatske manjine Čak Šumer već je podnio pet takvih zahtjeva, od kojih je svaki odbijen glasanjem po stranačkim linijama.

Odmjeravanje snaga

Analitičari su to protumačili kao odmjeravanje snaga i pokušaj demokrata da procijene koji je stepen jedinstva republikanskih kolega.

Demokratama su potrebna četiri glasa umjerenih republikanaca da bi uspjeli da pozovu određene svjedoke, a posebno bivšeg savjetnika za nacionalnu bezbjednost Džona Boltona.

Pojedini republikanski senatori najavili su, doduše stidljivo, da bi, nakon što saslušaju uvodne riječi demokratskih tužilaca i odbrane predsjednika Trampa, možda mogli da podrže pozivanje određenih svjedoka, prenosi RTS.

U svakom slučaju, u naredne dvije nedjelje očekuje se rovovska borba, ali je praktično ishod već poznat, pošto je za opoziv predsjednika Trampa potrebna dvotrećinska većina, koju demokrate ne mogu da obezbijede.