Tramp o suđenju o njegovom opozivu: To je prevara, volio bih da Malvejni i Bolton svjedoče

On je dao svom pravnom timu visoke ocjene poslije više od 12 sati iznošenja argumenata oko proceduralnih pitanja juče u kojima su republikanci blokirali napore demokrata da odmah pozovu svjedoke i pravno obavežu predaju dokumenata
1818 pregleda 0 komentar(a)
Tramp, Foto: BETA/AP, BETA/AP
Tramp, Foto: BETA/AP, BETA/AP

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Donald Tramp je pred odlazak sa Svjetskog ekonomskog foruma u Davosu istakao velike uspjehe američke privrede i osudio suđenje o njegovom opozivu koje je počelo u američkom Senatu u Vašingtonu.

Tramp je organizovao iznenadnu konferenciju za novinare danas pred odlazak iz Davosa da obilježi, kao je rekao "dva sjajna dana" na skupu svjetskih vođa i finansijera, koji je bio kao predah od suđenja za njegov opoziv u Vašingtonu.

"To je takva prevara. Mislim da je to jako loše za našu zemlju", rekao je Tramp o procesu za opoziv protiv njega.

On je dao svom pravnom timu visoke ocjene poslije više od 12 sati iznošenja argumenata oko proceduralnih pitanja juče u kojima su republikanci blokirali napore demokrata da odmah pozovu svjedoke i pravno obavežu predaju dokumenata.

Povezani članci

22. Januar 2020.

Senat usvojio pravila postupka za Trampov opoziv

Tramp je međutim rekao da bi volio da njegovi pomoćnici, uključujući bivšeg savjetnika za nacionalnu bezbjednost Džona Boltona i vršioca dužnosti šefa kabineta Mika Malvejnija svjedoče u Senatu.

"Ja bih lično više volio da se ide dugim putem", rekao je on u opasci o pozivanju svjedoka na suđenju o njegovom opozivu u Senatu, prije nego što je nagovijestio da bi moglo da bude problema oko nacionalne bezbjednosti kada bi se dozvolilo njihovo svjedočenje.

Prema rezoluciji usvojenoj rano jutros po partijskoj liniji Senatu SAD je dozvoljeno da razmotri pozivanje svjedoka tek kada obje strane u suđenju o opozivu predstave svoje argumente.

Tramp je ponovio svoje napade na demokrate iz donjeg doma Kongresa koji služe kao tužioci na suđenju i rekao da bi volio da sedi "u prvom redu i da gleda u njihova korumpirana lica" u Senatu tokom suđenja, ali je rekao da bi moguće njegovi advokati imali problem sa tim.

Donji dom američkog Kongresa, gdje većinu imaju demokrate usvojio je dvije optužbe protiv njega za zloupotrebu vlasti u razgovorima sa Ukrajinom i opstrukciju Kongresa tokom istrage.

Tramp demantuje da je bilo šta loše uradio.

Ne slažem se sa STO već dugo zato što se prema našoj zemlji nije ophodilo jednako

Američki predsjednik otvorio je današnju konferenciju za novinare sa trijumfalnim govorom o američkoj privredi i rekao da radi na sprovođenju "vrlo dramatičnih" promjena u Svjetskoj trgovinskoj organizaciji (STO).

On je rekao da Robert Azevedo, generalni direktor STO, mora da dobije nove informacije.

Tramp rekao je danas da je Vašington počeo razgovore o reformi STO i osudio kao nefer ophođenje te organizacije prema SAD u rješavanju trgovinskih sporova.

"Ne slažem se sa STO već dugo zato što se prema našoj zemlji nije ophodilo jednako. Razgovaramo o potpuno novoj strukturi da bi se složili. Treba nešto da se uradi", rekao je Tramp u Davosu na konferenciji za novinare pored generalnog direktora STO Roberta Azeveda, prenosi Frans pres.

Tramp je rekao da će direktor STO posjetiti Vašington u narednih nekoliko nedjelja za razgovore o rješavanju spora SAD sa tom organizacijom.

Azevedo je rekao na istoj konferenciji za novinare da organizacija nije "funkcionisala dobro u mnogim oblastima", prenosi AP.

On je rekao da STO treba da bude "modernizovana, izmijenjena i reformisana" da bi mogla da igra svoju ulogu.

Tramp je rekao da ima tekući spor sa STO djelimično zato što tretira Kinu i Indiju kao zemlje u razvoju.

On je dodao da ako su one zemlje u razvoju onda su i SAD.

Bonus video: