Odluka izazvala užarenu debatu

Najveći bazen na muslimanskom jugu Rusije zatvoren za žene

Rojters navodi da je na Sjevernom Kavkazu uobičajeno da sportski objekti nude ženama i muškarcima pristup različitim danima, ali da je potpuna zabrana za žene protivna ruskom ustavu, kažu aktivisti. Fatima Abdulhalimova (31), bivša profesionalna plivačica, kaže da više ne može da koristi bazen iako tamo radi kao instruktorka. „Mislim da je to zbog religije, zato što ovdje dolazi puno religioznih muškaraca,“ kazala je za Rojters
2859 pregleda 0 komentar(a)
Spa centar Anži, Foto: Rojters
Spa centar Anži, Foto: Rojters

Najveći bazen u pretežno muslimanskom ruskom regionu Sjeverni Kavkaz zabranio je ulaz ženama i izazvao bijes aktivista za ljudska prava i drugih, koji su taj sportski centar optužili za diskriminaciju.

Kompleks Anži arena blizu Mahačkale, prijestonice ruske republike Dagestan, u ponedjeljak je na Instagramu objavio promjenu politike, prenio je Rojters.

„Od 20. januara, bazen će moći da koriste samo muškarci,“ navedeno je u obavještenju.

Ta odluka je izazvala užarenu debatu među stanovništvom planinskog regiona, gdje preovladavaju tradicionalne društvene vrijednosti i konzervativna tumačenja islama, za razliku od liberalnijih velikih djelova evropske Rusije, piše Rojters. Uprava bazena je saopštila da je odluka za zabrani ulaz ženama, kojima je prethodno bio dozvoljen samo petkom, finansijske prirode.

„Nažalost, tokom ženskih dana gotovo da nije bilo posjetilaca“, objavljeno je na Instragramu.

Rojters navodi da je na Sjevernom Kavkazu uobičajeno da sportski objekti nude ženama i muškarcima pristup različitim danima, ali da je potpuna zabrana za žene protivna ruskom ustavu, kažu aktivisti. Fatima Abdulhalimova (31), bivša profesionalna plivačica, kaže da više ne može da koristi bazen iako tamo radi kao instruktorka. „Mislim da je to zbog religije, zato što ovdje dolazi puno religioznih muškaraca,“ kazala je za Rojters.

Pristup bazenu ranije su imali i muškarci i žene, dodala je, prije nego što je određeno da petkom može da ga koristi samo ljepši pol. Ako pravilo o danima za žene nije bilo finansijski održivo, zašto se jednostavno ne vrate na raniji sistem, pita se Abdulhalimova. Tri žene iz Dagestana su podnijele žalbu regionalnom tužilaštvu u kojem su optužile sportski centar za neustavnu diskriminaciju na osnovu pola.

Jedna od njih, Svetlana Anohina, urednica lokalne onlajn medijske platforme koja je usredsređena na ljudska prava, kazala je da je praksa odvajanja javnih prostora na osnovu pola u porastu.

„Ovdje imam ćerku, koja ima tri ćerke. Ljuta sam zato što strahujem za njih. Ne želim da žive u specijalnom getu za žene,“ kazala je Anohina, koja živi u Mahačkali.

Preporučujemo za Vas