Nekoliko desetina povrijeđenih na protestima u Iraku

Pobuna Iračana je počela 1. oktobra kada su hiljade izašle na ulice protestujući zbog korupcije, loših javnih službi i nezaposlenosti. Demonstranti traže temeljnu reformu iračkog političkog sistema, vanredne izbore i povlačenje vladajuće elite
502 pregleda 0 komentar(a)
Demonstracije u Iraku, Foto: Shutterstock
Demonstracije u Iraku, Foto: Shutterstock

Nekoliko desetina ljudi povrijeđeno je danas drugog dana sukoba demonstranata i policije u Bagdadu i na jugu Iraka, saopštili su izvori bliski policiji i dodali da su pripadnici snaga bezbjednosti koristili bojevu municiju kako bi rastjerali demonstrante.

Isti izvori prenijeli su da je u Bagdadu povrijeđeno 17 osoba, od kojih je šest ranjeno vatrenim oružjem. Demonstranti su na policiju bacali kamenice i molotovljeve koktele.

Policija je u Nasiriji na jugu Iraka takođe koristila bojevu municiju da bi rastjerala demonstrante. Bolnički izvori naveli su da je najmanje 50 demonstranata ranjeno iz vatrenog oružja, a oko 100 je zatražilo ljekarsku pomoć zbog suzavca.

Snage bezbjednosti su u subotu počele da sklanjanju šatore i drugu opremu demonstranata koji su mjesecima držali na trgovima u Bagdadu i na jugu Iraka. Policija ih je rastjerala suzavcem i vatrenim oružjem. Međutim, demonstranti su se danas ponovo okupili.

Pobuna Iračana je počela 1. oktobra kada su hiljade izašle na ulice protestujući zbog korupcije, loših javnih službi i nezaposlenosti. Demonstranti traže temeljnu reformu iračkog političkog sistema, vanredne izbore i povlačenje vladajuće elite.

Od početka protesta u oktobru, najmanje 500 demonstranata je poginulo u sukobima s policijom.

Bonus video: