Stupio na snagu prekid vatre u Siriji: Cilj zaštita civila

Zvaničnici Crvenog krsta navode da će humanutarni koridori funkcionisati samo ako se pažljivo uspostave, uz pristanak obije strane
0 komentar(a)
prekid vatre shutterstock, Foto: Shutterstock
prekid vatre shutterstock, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 27.02.2018. 10:00h

Dnevni humanitarni prekid vatre u istočnoj Guti, pobunjeničkoj enklavi kod Damaska stupio je jutros na snagu kako bi se omogućilo civilima da napuste područje, ali nema informacija da li su uspostavljeni humanitarni koridori.

Sirijska opservatorija za ljudska prava saopštila da u istočnoj Guti od jutros nije zabilježeno nasilje, ali da je bilo blage artiljerijske vatre u Dumi - jednom od pregrađa.

Zvaničnici Crvenog krsta navode da će humanutarni koridori funkcionisati samo ako se pažljivo uspostave, uz pristanak obije strane.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin naložio je da od danas bude uveden dnevni humanitarni prekid vatre u istočnoj Guti.

"Po nalogu ruskog predsjednika, kako bi se izbegle civilne žrtve u istočnoj Guti, dnevni humanitarni prekid vatre od sjutra stupa na snagu i trajaće svakog dana od 9.00 do 14.00", rekao je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu i dodao da će Rusija pomoći u evakuaciji civila.

Putin je doneo tu odluku dva dana pošto je Savet bezbjednosti UN usvojio rezoluciju o neposrednom prekidu vatre od 30 dana u Siriji kako bi bili evakuisani civili i povrijeđeni, i bila dostavljena humanitarna pomoć.

Bonus video: