Predsjednici Njemačke i Izraela zabrinuti zbog rasta antisemitizma

"Ružni i ekstremni antisemitizam lebdi nad cijelom Evropom, od ekstremne desnice do ekstremne ljevice", rekao je izraelski predsednik Ruven Rivlin u govoru u njemačkom parlamentu podovom dana sjećanja na žrtve nacizma
782 pregleda 1 komentar(a)
Skup u Bundestagu, Foto: BETA
Skup u Bundestagu, Foto: BETA

Predsjednici Izraela i Nemačke danas su izrazili zabrinutost zbog "demona prošlosti" i "zlih duhova" sa povratkom antisemitizma u Evropi i Njemačkoj gde je prije dva dana obiljeleženo 75 godina od oslobađanja nacističkog koncentracionog logora Aušvic-Birkenau.

"Ružni i ekstremni antisemitizam lebdi nad cijelom Evropom, od ekstremne desnice do ekstremne ljevice", rekao je izraelski predsednik Ruven Rivlin u govoru u njemačkom parlamentu podovom dana sjećanja na žrtve nacizma.

Rivlin je rekao da su "demoni prošlosti danas u posjeti Evropi" ali je dodao da u sadašnje vrijeme ne očekuje opasnost od istrebljenja Jevreja kao što su to činili nacisti, već je pozvao na borbu protiv "novog antisemitizma" koji se "hrani govorima o čistoti rase" i nacionalizmom.

Njemački predsednik Frank-Valter Štajnmajer je takođe izrazio zabrinutost zbog "mračnih duhova" antisemitizma i rasizma u Njemačkoj.

"Volio bih da kažem sa uvjerenjem, posebno pred našim gostom (Rivlinom) da smo mi Nemci naučili lekciju. Ali kako to da kažem kad se šire mržnja i nemiri, kada se čak i kod nas, ponovo u raspravama javlja otrov nacionalizma", rekao je Štajnmajer u govoru u parlamentu na kojem su prisustvovali i poslanici ekstremne desnice.

Bonus video: