Bijela kuća prijeti Boltonu: Hoće da ga spriječe da objavi knjigu?

"Njujork tajms" je ranije citirao rukopis neobjavljene Boltonove knjige, gdje kaže da mu je Tramp rekao da želi da zamrzne vojnu pomoć Ukrajini dok mu Kijev ne pomogne u istragama o demokratama, uključujući bivšeg potpredsjednika Džoa Bajdena i njegovog sina Hantera
8131 pregleda 1 komentar(a)
Bolton u kolima nakon što je izašao iz svoje kuće u Betesdi u američkoj državi Merilend, Foto: BETA/AP
Bolton u kolima nakon što je izašao iz svoje kuće u Betesdi u američkoj državi Merilend, Foto: BETA/AP

Bijela kuća uputila je formalnu prijetnju Džonu Boltonu, bivšem savjetniku za nacionalnu bezbjednost američkog predsjednika Donalda Trampa, da bi ga spriječili da objavi knjigu "Soba u kojoj se to desilo; Memoari iz Bijele kuće", javlja CNN pozivajući se na izvor upoznat sa ovim slučajem.

CNN navodi da Bijela kuća nije želela da komentariše ove navode, dok Bolton i portparol izdavačke kuće koja treba da izda knjugu nisu odgovorili na zahtjev za komentar.

"Njujork tajms" je ranije citirao rukopis neobjavljene Boltonove knjige, gdje kaže da mu je Tramp rekao da želi da zamrzne vojnu pomoć Ukrajini dok mu Kijev ne pomogne u istragama o demokratama, uključujući bivšeg potpredsjednika Džoa Bajdena i njegovog sina Hantera.

Donald Tramp
Tramp(Foto: BETA/AP)

Boltonova knjiga bi trebalo da bude objavljena 17. marta.

Tramp je ranije demantovao da je rekao Boltonu da namjerava da iskoristi pomoć za vršenje pritiska na ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog da istraži Bajdenove na osnovu nepotkrijepljenih optužbi za korupciju.

Republikanci u Senatu su pod pritiskom da dozvole svjedoke i nova dokumenta na suđenju za opoziv Trampu nakon otkrića da Boltonova knjiga podriva ključni argument odbrane - da Tramp nikad nije uslovljavao vojnu pomoć Ukrajini zahtjevom da njene vlasti istraže političkog rivala Džoa Bajdena.

Republikanski senator Mit Romni, koji često kritikuje Trampa, rekao je ranije da je sve veća vjerovatnoća da će najmanje četiri republikanska senatora glasati da se Džon Bolton pozove da svjedoči, što bi demokratama obezbijedilo potrebne glasove da ga pozovu.