PROTEST ZBOG POKUŠAJA IZRAELA DA OPOREZUJE CRKVENU IMOVINU

Pravoslavci i katolici u Jerusalimu složni: Crkva Svetog groba ostaje zatvorena do daljnjeg

Predstavnici grčko-pravoslavne i rimokatoličke crkve rekli su da su začuđeni odlukom i optužili gradonačelnika Jerusalima Nira Barkata da narušava status kvo koji je dugo važio
442 pregleda 1 komentar(a)
Crkva Svetog groba, Jerusalim, Foto: Reuters
Crkva Svetog groba, Jerusalim, Foto: Reuters
Ažurirano: 26.02.2018. 20:34h

Lideri dvije najveće hrišćanske denominacije u Jerusalimu najavili su danas da će Crkva Svetog groba, podignuta na mjestu gdje je Isus razapet, sahranjen i vaskrsao ostati zatvorena do daljnjeg u znak protesta zbog pokušaja Izraela da oporezuje crkvenu imovinu u Svetom gradu.

Predstavnici grčko-pravoslavne i rimokatoličke crkve rekli su da su začuđeni odlukom i optužili gradonačelnika Jerusalima Nira Barkata da narušava status kvo koji je dugo važio.

"Oni to ozbiljno misle. Oni zaista žele da vide da se nešto izmenilo prije nego što otvore vrata", rekla je portparolka jerusalimskog patrijarhata Ana Koulouris.

Gradonačelnik je objasnio da se oporezivanje neće odnositi na mjesta molitvi, već komercijalne zgrade, bez obzira ko ih posjeduje.

Islamski ekstremistički pokret Hamas pozvao je ranije danas na eskalaciju intifade, pobune protiv izraelske okupacije, jer je Crkva Svetog groba u Jerusalimu zatvorena drugi dan zaredom zbog spora s jerusalimskom opštinom oko poreza.

Preporučujemo za Vas