"PRLJAVA IGRA"

"Može da se desi i nama": Asanža ako bude izručen čeka sud na kom niko nije oslobođen

"Dokle god se službenici države SAD pridržavaju naređenja svojih pretpostavljenih, mogu da vode napadačke ratove i da budu vinovnici ratnih zločina i mučenja znajući da za to neće biti gonjeni. Gdje je tu lekcija Nirnberških procesa?"
10218 pregleda 10 komentar(a)
Asanž nakon hapšenja, Foto: Matt Dunham/AP, Matt Dunham/AP
Asanž nakon hapšenja, Foto: Matt Dunham/AP, Matt Dunham/AP
Ažurirano: 06.02.2020. 13:40h

„Zamislite prostoriju u kojoj je mrak. Odjednom, neko uperi snop reflektora na slona u tom prostoru, na ratne zločince, na korupciju. Asanž je čovjek sa reflektorom. Vlade su na trenutak šokirane. A onda optužbama za silovanje okreću reflektor u drugu stranu. Klasična metoda u manipulaciji javnog mnjenja. Slon je ponovo ostao u mraku, a umjesto toga je sada Asanž u žiži, i mi govorimo o tome da li u ekvadorskoj ambasadi vozi skejtbord, da li hrani svoju mačku kako treba. Odjednom svi znamo da je on silovatelj, haker, špijun i narcis. A stvari koje je otkrio i ratni zločini blijede u tami."

Tako je specijalni izvjestilac Ujedinjenih nacija (UN) za mučenje Nils Melcer u intervjuu za švajcarski dnevnik "Republik" opisao situaciju sa osnivačem platforme za uzbunjivače Vikiliks Džulijanom Asanžom koji trenutno trune u londonskom zatvoru Belmarš.

Nakon što je objavio snimke vojnih pilota helikoptera SAD koji u Iraku pucaju na civile, te stotine hiljada tajnih dokumenata elektronskih pisama koji otkrivaju laži i korupciju političara, Asanž je u Švedskoj optužen za silovanje na osnovu iskonstruisanih priča, uz skandalozno ponašanje tamošnjeg pravosuđa koje mu nije dalo šanse da dokaže da je nevin. 

Švedska policija je, prema Melcerovim riječima, čak sama preradila pisanu izjavu tobože silovane devojke.

"Gdje je lekcija Nirnberških procesa?"

Da ga ne bi uhapsila i zatvorila švedska policija, Asanž je našao utočište u ambasadi Ekvadora u Londonu, gdje je proveo sedam godina. 

To je omogućio tadašnji predsjednik Ekvadora Rafael Korea. 

Kada ga je na funkciji smijenio Lenjin Moreno, čovjek blizak Vašingtonu, nije dugo potrajalo dok britanska policija nije ušla u ambasadu i uhapsila Asanža. 

Sada on u zatvoru čeka ročište na kojem će biti odlučeno hoće li biti izručen Sjedinjenim Američkim Državama (SAD).

Ako bude izručen, tamo ga, smatra Nils Melcer, neće čekati postupak pravne države.

 Čekaće ga postupak pred Sudom za nacionalnu bezbjednost u Virdžiniji, iza zatvorenih vrata i na osnovu tajnih dokaza. 

"Niko na tom sudu nikada nije dobio oslobađajuću presudu", kaže Melcer. 

"Dokle god se službenici države SAD pridržavaju naređenja svojih pretpostavljenih, mogu da vode napadačke ratove i da budu vinovnici ratnih zločina i mučenja znajući da za to neće biti gonjeni. Gdje je tu lekcija Nirnberških procesa?"

"Sve to može i nama da se desi"

Sve je to "prljava igra u kojoj se nastoji da se jednim sudskim šou-procesom napravi primjer ostalima – radi se o zastrašivanju novinara (…) poruka svima nama je: eto, to će vam se desiti ako budete kopirali model Vikiliksa". 

Melcer poručuje: "Ako se istraživačko novinarstvo proglasi za špijunažu i može da se goni svuda u svijetu, uslijediće cenzura i tiranija", rekao je Melcer za švajcarski dnevnik "Republik".

Melcer navodi da je kao specijalni izvjestilac za mučenje i delegat Međunarodnog komiteta Crvenog krsta već vidio mnogo užasa i nasilja. 

I da je vidio "kojom brzinom se mirne zemlje poput Jugoslavije ili Ruande mogu pretvoriti u pakao. U korijenu takvog razvoja stvari su uvijek strukture manjkave transparentnosti i nekontrolisane političke ili ekonomske moći, kombinovane sa naivnošću, nezainteresovanošću i mogućnostima da se manipuliše stanovništvom. Odjednom ono što se uvijek dešava drugima – nekažnjeno mučenje, silovanje, progoni i ubijanja – može da se desi i nama ili našoj djeci".

Deutsche Welle

Preporučujemo za Vas