dosad bila ambasadorka VB u Ujedinjenim nacijama

Karen Pirs nova britanska ambasadorka u Vašingtonu

U kritičnom trenutku u odnosima Velike Britanije i SAD, mjesto šefa britanske misije u Vašingtonu je upražnjeno od diplomatskog skandala Kima Daroha koji je bio primoran na ostavku jer je iznio omalovažavajuće ocjene o predsjedniku SAD Donaldu Trampu
608 pregleda 0 komentar(a)
Vašington, Foto: Shutterstock
Vašington, Foto: Shutterstock

Britanska vlada u petak je imenovala Karen Pirs, koja je dosad bila ambasadorka Velike Britanije u Ujedinjenim nacijama, za novu ambasadorku u Vašingtonu, što se smatra ključnim položajem posle Bregzita.

U kritičnom trenutku u odnosima Velike Britanije i SAD, mjesto šefa britanske misije u Vašingtonu je upražnjeno od diplomatskog skandala Kima Daroha koji je bio primoran na ostavku jer je iznio omalovažavajuće ocjene o predsjedniku SAD Donaldu Trampu.

London posle Bregzita želi da pregovara o ambicioznom novom trgovinskom sporazumu s Vašingtonom, ali naljutio je Trampa time što je odobrio ograničeno učešće u britanskoj telekomunikacionoj mreži 5G kineskom proizvođaču telekomunikacione opreme "Huavei", uprkos upozorenjima SAD.

"Ovo je trenutak ogromnih mogućnosti za prijateljstvo Velike Britanije i Sjedinjenih Država", rekao je u izjavi ministar spoljnih poslova Dominik Raab.

Prvu ženu na toj funkciji, Karen Pirs, dosad britansku ambasadorku pri UN, premijer Boris Džonson smatra "izuzetnom" diplomatkinjom, izjavio je u petak njegov portparol.

Američki predsjednik takođe posebno cijeni Karen Pirs koju je jednom opisao kao "fenomenalnu", prenosi londonski list "Dejli meil".

Pirs (60) je izjavila da želi da "dodatno ojača i produbi poseban odnos između naše dvije zemlje i naroda".

Ona na dužnosti nasleđuje Kima Daroha, primoranog da podnese ostavku jula prošle godine, posle "curenja" diplomatskih memoranduma neugodnih za američkog predsjednika.

Objavljivanje tih dokumenata je naljutilo Trampa koji je objavio da više neće imati kontakta s Kimom Darohom, koga je nazvao "vrlo glupim tipom".

Tramp je oštro kritikovao i tadašnju britansku premijerku, konzervativku Terezu Mej jer je podržala kritikovanog diplomatu.

Karen Pers je ušla u britansku diplomatiju 1981. godine, a radila je u Tokiju, Vašingtonu i na Balkanu. Porijeklom je sa sjeverozapada Engleske, bila je i britanska ambasadorka u Avganistanu 2015-2016. godine.

Ona će postati ambasadorka u Vašingtonu čim vlada Sedinjenih Država formalno potvrdi da prihvata njeno imenovanje.