Tramp hoće da otpusti i Sondlanda: Još jedan svjedok na udaru predsjednika SAD

"Danas sam obaviješten da me predsjednik želi odmah opozvati kao ambasadora SAD u EU", rekao je Sondland u izjavi koju je juče prenio Njujork tajms
1527 pregleda 1 komentar(a)
Sondland, Foto: BETA/AP
Sondland, Foto: BETA/AP

Američki ambasador u Evropskoj uniji (EU) Gordon Sondland, koji je svjedočio u procesu opoziva američkog predsjednika Donalda Trampa, rekao je da ga Trump namjerava povući s tog položaja.

"Danas sam obaviješten da me predsjednik želi odmah opozvati kao ambasadora SAD u EU", rekao je Sondland u izjavi koju je juče prenio Njujork tajms, prenosi HINA.

Donald Tramp
Tramp(Foto: BETA/AP)

Sondland je u svom svjedočenju u novembru prošle godine tokom istrage o Trampovu opozivu rekao da je radio s njegovim ličnim advokatom Rudijem Đulianijem na pitanjima koja su se odnosila na Ukrajinu jer mu je tako predsjednik naredio.

Time je potvrdio Trampovo aktivno učestvovanje u kontroverznoj aferi koja je dovela u pitanje njegov ostanak na dužnosti predsjednika SAD.

Tramp je juče otpustio potpukovnika Aleksandera Vindmana, člana Savjeta za nacionalnu bezbjednost Bijele kuće i drugog ključnog svjedoka u istrazi o njegovom opozivu.

Tramp se očekivano izvukao

Tramp je na suđenju u Senatu za njegov opoziv, odlukom 52 i 53 od ukupno 100 senatora, očekivano proglašen nevinim po dvije tačke optužnice - za zloupotrebu ovlasti i ometanje rada Kongresa.

Po prvoj točki ga je krivim smatralo 48 senatora, dok su 52 mislila da nije kriv.

Po drugoj tački krivim ga je smatralo njih 47, a protivila su se 53.

Senatori su glasali većinom po stranačkoj liniji.

Jedini republikanac koji je Trampa smatrao krivim po prvoj tački bio je bivši predsjednički kandidat Mit Romni.

Time je postao prvi senator u američkoj istoriji koji je osudio predsjednika iz svoje stranke.

Za opoziv predsjednika bile su potrebne dvije trećine od 100 poslanika koji sjede u tom tijelu, odnosno njih 67.

Tramp je bio optuživan da je uskratio vojnu pomoć kako bi stvorio pritisak na ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog da otvori istragu protiv njegovog političkog rivala, bivšeg potpredsjednika Džoa Bajdena i njegovog sina Hantera, koji je sjedio u odboru jedne od najvećih energetskih kompanija u Ukrajini, kao i da je potom učinio sve kako bi Kongresu otežao istragu.

Bonus video: