Bogatstvo Zaliva bi se moglo istopiti

Ekonomije država regiona su žestoko pogođene padom cijena nafte tokom 2014. i 2015. godine
2452 pregleda 2 komentar(a)
Zgrada kuvajtske berze, Foto: Shutterstock
Zgrada kuvajtske berze, Foto: Shutterstock

Međunarodni monetarni fond saopštio je juče da bi zalivske arapske države - među najbogatijima na svijetu - mogle potrošiti finansijsko bogatstvo u narednih 15 godina usljed slabljenja prihoda od eksploatacije ugljovodonika.

Savjet za zalivsku saradnju (GCC) - čije finansijsko neto bogatstvo prema procjenama MMF-a iznosi dva biliona dolara - predstavlja jednu petinu globalnog naftnog snabdijevanja, ali su ekonomije u regionu žestoko pogođene padom cijena nafte tokom 2014. i 2015.

Dok pad cijena sirove nafte stvara pritisak na vlade da stvore druge izvore prihoda i dovedu u red finansije, „efekat pada prihoda od eksploatacije ugljovodinika će se tek pokazati u potpunosti”, navodi se u izvještaju MMF-a.

„Sa sadašnjeg fiskalnog stanovišta, postojeće finansijsko bogatstvo regiona moglo bi biti potrošeno u narednih 15 godina”, stoji u izvještaju.

„Sve države GCC prepoznaju trajnu prirodu izazova sa kojim su suočene... Međutim, očekivana brzina i razmjere konsolidacija u većini država možda neće biti dovoljni za stabilizaciju njihovog bogatstva”.

Zalivske države decenijama koriste energetsko bogatstvo kako bi milionima građana obezbijedili poslove u državnoj upravi, što je dio socijalne prakse vladara kojom se politička pomirljivost i obrazovanje nagrađuju doživotnim zaposlenjem.

Međutim, dobro plaćeni poslovi u državnoj upravi koji ne zahtijevaju previše rada rezultirali su slabom produktivnošću i meritokratijom, kao i porastom troškova dok populacija raste. Budžeti su dodatno opterećeni velikom državnom potrošnjom na dotacije, socijalne službe i velikodušne državne penzije.

Vlade GCC postepeno uvode mjere štednje kako bi izbjegle nezadovoljstvo građana, poput uvođenja poreza na dodatu vrijednost (PDV) u pojedinim zalivskim državama. Međutim, većina se i dalje muči kako bi napravila balans između fiskalne konsolidacije i rasta.

MMF tvrdi da je uvođenje PDV i akciza pozitivan pomak. „Postoji značajan potencijal nadogradnje na ovaj pomak”.

Kuvajtu, koji ima jedan od najvećih državnih fondova na svijetu, u narednih šest godina moglo bi biti potrebno oko 180 milijardi dolara usljed nedostatka drastičnijih fiskalnih mjera, saopštio je MMF prošlog mjeseca.

Saudijska Arabija, najveća arapska ekonomija na svijetu i najveći svjetski izvoznik sirove nafte ove godine očekuje deficit od 50 milijardi dolara, što je više od 35 milijardi, koliko je iznosio 2019.

Bonus video: