Singapur je povisio nivo zdravstvene uzbune

Vlasti Singapura pozvale na smirenost posle panične kupovine zbog virusa

Na društvenim mrežama su se pojavile fotografije građana Singapura kako grozničavo kupuju ogromne količine toalet-papira, hrane u konzervama, testenine za instant upotrebu i drugih namirnica
1461 pregleda 0 komentar(a)
Singapur, Foto: BETA
Singapur, Foto: BETA

 Vlasti Singapura pozvale su danas građane na smirenost posle talasa panične kupovine osnovnih namirnica u supermarketima zbog straha od širenja novog koronavirusa.

Na društvenim mrežama su se pojavile fotografije građana Singapura kako grozničavo kupuju ogromne količine toalet-papira, hrane u konzervama, testenine za instant upotrebu i drugih namirnica.

Premijer Singapura Li Hsijen Lung izjavio je da nije potrebna panika i da neće biti nestašice namirnica. "Nećemo zaključati grad i reći svima da ne izlaze iz svojih domova", rekao je Li.

Singapur je, iz predostrožnosti, povisio nivo zdravstvene uzbune, kao i 2009. godine, tokom epidemije gripa H1N1.

Li je rekao da je Singapur mnogo bolje pripremljen posle epidemije SARS-a (teškog akutnog respiratornog sindroma) 2003. godine kada su u tom gradu od te bolesti umrle 33 osobe.

Premijer je zamolio građane Singapura da imaju hrabrosti, upozoravajući da "strah može naneti više štete nego virus".

Rekao je da je sadašnja epidemija "pravi test naše socijalne kohezije i psihološke otpornosti".

Nekoliko sati posle Lijeve poruke, zvaničnici su potvrdili sedam novih slučajeva zaraze od koronavirusa u Singapuru, uključujući osobe koje su u  januaru bile na sastanku s delegatima iz Kine.

Za sada je u Singapuru, gradu-državi, 40 ​​potvrđenih slučajeva zaraze koronavirusom.