Tramp tvrdi da nije iz osvete otpustio čovjeka koji je svjedočio protiv njega

Senat donio oslobađajuću presudu u postupku za opoziv američkog predsjednika
1703 pregleda 1 komentar(a)
Tramp, Foto: Beta/AP
Tramp, Foto: Beta/AP

Američki predsjednik Donald Tramp opravdavao je otpuštanje člana administracije, ključnog svjedoka u istrazi za opoziv predsjednika, u nizu oštrih tvitova, nazvavši ga "vrlo neposlušnim".

Potpukovnik Aleksander Vindman, stručnjak za Ukrajinu koji je bio savjetnik za evropske poslove u Savjetu za nacionalnu bezbjednost Bijele kuće, otpušten je u petak s dužnosti.

Nakon što je Senat donio oslobađajuću presudu u postupku za opoziv američkog predsjednika, Tramp je kazao da se ne radi o osveti onima koji nisu posljednjih mjeseci bili uz njega tokom tog procesa i na Tviteru je napisao da ne poznaje Vindmana i da "nikada nije razgovarao" s njim.

Istakao je da su tog vojnika, rođenog u Ukrajini koji od treće godine živi u Sjedinjenim Državama, nadređeni optužili da je "vrlo neposlušan" te za "problematične procjene i za curenje informacija".

Optužio ga je da je pogrešno izvještavao o sadržaju njegovog "savršenog razgovora" s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim, nakon čega je republikanski milijarder optužen za zloupotrebu položaja i opstrukciju rada Kongresa.

Tramp je tada zatražio od Kijeva pokretanje istrage o njegovom demokratskom protivniku Džou Bajdenu, o čemu je Vindman odlučio da obavijesti pravnike predsjedništva.

Ponovo je o tome govorio u novembru tokom saslušanja u Kongresu koje je bilo vrlo neugodno za američkog predsjednika, podsjeća Hina.

Tramp je takođe u petak opozvao američkog ambasadora u Evropskoj uniji, Gordona Sondlanda, koji je takođe pred parlamentarcima iznio kompromitujuće svjedočenje o njemu.

Bonus video: