Sanders i Butidžidž traže novo brojanje dijela glasova u Ajovi

Sanders je za minimalan procenat glasova izgubio stranačke izbore u Ajovi od Butidžidža
1309 pregleda 0 komentar(a)
Sanders, Foto: BETA/AP, BETA/AP
Sanders, Foto: BETA/AP, BETA/AP
Ažurirano: 11.02.2020. 09:39h

Senator Berni Sanders formalno je zatražio od Demokratske stranke Ajove da ponovo prebroji dio glasova poslije unutarpartijskog glasanja za predsjedničkog kandidata u toj državi, javio je Glas Amerike.

Sanders je za minimalan procenat glasova izgubio stranačke izbore u Ajovi od Pita Butidžidža.

Sanders traži da se ponovo broje glasovi sa 28 biračkih mjesta gdje njegovi saradnici vjeruju da je senator oštećen za broj delegata.

I Butidžidž, bivši gradonačelnik gradića Saut Bend u Indijani, zatražio je da se ponovo prebroji dio glasova, javlja Rojters.

Pit Butidžidž
Butidžidž(Foto: BETA/AP)

Butidžidž je kako navodi Rojters zatražio da se prebroje glasovi sa 66 glasačkih mjesta.

"Dok je novo brojanje samo prvi korak u procesu i ne očekujemo da promijeni sadašnji zbir, ono je neophodno da bi građani Ajove mogli da imaju povjerenja u konačne rezultate kokusa", izjavio je Sandersov savjetnik Džef Viver.

Rezultati su kasnili zbog tehničkog kolapsa u prikupljanju rezultata sa glasačkih mjesta.

Na prvom glasanju kokusa za kandidata demokrata koji će se u novembru na predsjedničkim izborima suprotstaviti Donaldu Trampu, Butidžidž je tijesno pobijedio senatora Bernija Sandersa, progresivnog senatora iz Vermonta.

Butidžidž je dobio 26,2 odsto glasova, a Sanders 26,1 odsto.

Senatorka Elizabet Voren osvojila je 18 odsto glasova, dok je bivši potpredsjednik SAD Džo Bajden ostvario razočaravajući rezultat, sa 15,8 odsto glasova delegata.

Na petom mjestu je senatorka Ejmi Klobučar koja je dobila 12,3 odsto glasova.

Kokusi - skupovi građana na kojima otvoreno izražavaju podršku nekome od demokratskih kandidata - bili su održani na 1.600 lokacija u Ajovi.

Broj delegata iz Ajove koji će na finalnoj konvenciji Demokratske stranke glasati za predsjedničkog kandidata je 41, pa će se glasovi koji su dobili kandidati u Ajovi preračunati u broj delegata.

Bonus video: