Kina: Broj novih slučajeva koronavirusa ponovo pao, broj umrlih prešao 1.100

Dvije osobe su umrle van teritorije kopnene Kine od novog koronavirusa jedna u Hongkongu i jedna na Filipinima
1019 pregleda 0 komentar(a)
Detalj iz Kine, Foto: BETA/AP
Detalj iz Kine, Foto: BETA/AP

Kina je danas prijavila još jedan pad u broju novooboljelih od koronavirusa, ali i još 97 umrlih što dovodi do preko 1.100 ukupan broj umrlih od ovog virusa.

Nacionalna komisija za zdravstvo saopštila danas je da je 2.015 novih slučajeva oboljelih prijavljeno u posljednja 24 časa, što označava drugi dan smanjenja.

Ukupan broj oboljelih u kopnenoj Kini dostigao je 44.653, mada stručnjaci kažu da veliki broj inficiranih prolazi nezabilježeno.

Uz 97 smrtnih slučajeva u posljednja 24 časa ukupan broj umrlih u kopnenom dijelu Kine porastao je na 1.113.

Dvije osobe su umrle van teritorije kopnene Kine od novog koronavirusa jedna u Hongkongu i jedna na Filipinima.

U luci Tijandžin, jugoistočno od Pekinga, klaster slučajeva je povezan sa robnom kućom u kvartu Baodi.

Trećina od 104 potvrđenih slučajeva oboljelih je u kvartu Baodi, javila je državna novinska agencija Sinhua.

Prodavac koji radi u malom odjeljenju prodavnice za kućne aparate bio je prva osoba u klasteru kojoj je dijagnostifikovan virus 31. januara, javila je Sinhua.

Prodavnica je već tada bila zatvorena, zatim dezinfikovana 1. februara ali je ipak uslijedilo još nekoliko slučajeva zaraženih.

Japansko ministarstrvo zdravlja saopštilo je da je 39 novih slučajeva zaraženih potvrđeno na kruzeru "Dajamond prinses" koji je u karantinu kod Jokohame, što dovodi do 174 ukupan broj zaraženih na tom brodu.

Američka poštanska služba saopštila je da nailazi na znatne teškoće u slanju pisama, paketa i ekspres pošte u Kinu, uključujući u Hongkong i u Makao.

I Američka pošta i Pošta Singapura javili su u dopisima svojim svjetskim kolegama da više ne primaju pošiljke za Kinu dok ne bude raspoloživ dovoljan kapacitet za prevoz.

Kineska pošta saopštila je da dezinfikuje poštanske ispostave, centre za procesuiranje i vozila da osigura da se virus ne širi preko pošte i da zaštiti zaposleno osoblje.

Kako se navodi ta kriza takođe je pogodila poštu koja prelazi preko Kine za druge destinacije uključujući Sjevernu Koreju, Kazahstan, Kirgistan, Mongoliju, Tadžikistan, Turkmenistan, Uzbekistan i Vijetnam.

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) je nazvala oboljenje izazvano virusom Covid-19, izbjegavajući bilo kakve geografske odrednice ili druge oznake da se izbjegne stigmatizovanje i da se pokaže da bolest potiče od novog koronavirusa otkrivenog 2019. godine.

Vodeći kineski epidemiolog Džong Našan rekao je da bi epidemija virusa u njegovoj zemlji moglo da dostigne vrhunac ovog mjeseca, ali da situacija u centru krize u Vuhanu, ostaje izazovna.

"Potrebno nam je još vremena teškog rada u Vuhanu", rekao je on i dodao da je izolacija inficiranih pacijenata prioritet.

On je rekao da moraju da zaustave dalje inficiranje ljudi.

"Problem prenosa od čovjeka na čoveka i dalje nije riješen", rekao je Džong Našan.

Bonus video: