PALESTINSKI PREDSJEDNIK I BIVŠI PREMIJER IZRAELA ODRŽALI ZAJEDNIČKU KONFERENCIJU

Abas: Spreman sam za nastavak pregovora, ali ne na bazi plana aneksije i uništenja rješenja o dvije države

Bivš premijer Izraela Ehud Olmert je rekao novinarima da je Abas "čovjek mira", da se protivi teroru i zato je jedini partner Izraela
462 pregleda 0 komentar(a)
Abas i Olmert, Foto: BETA/AP
Abas i Olmert, Foto: BETA/AP

Palestinski predsjednik Mahmud Abas izjavio je na konferenciji za novinare u Njujorku sa bivšim izraelskim premijerom Ehudom Olmertom da je on spreman da obnovi pregovore s Izraelom pod međunarodnim okriljem o mirovnom sporazumu o kojem je postignut značajan napredak 2008. godine, a ne o planu administracije Sjedinjenih Američkih Država (SAD) koja uništava rješenje sukoba po modelu dvije države.

Olmert je ocijenio da je Abas pogriješio što nije prihvatio taj plan iz 2008, ali je rekao da sada postoji novi plan američkog predsjednika Donalda Tramp koji se zasniva na rješenju o dvije države i ako su SAD tome posvećene sve strane ga moraju slijediti, uključujući palestinsku, prenio je AP.

Sastanak Olmerta i Abasa u Njujorku i zajednička konferencija za novinare izazvala je oštru kritiku premijera Izraela Benjamina Netanjahua koji ih je optužio da pokušavaju da podriju plan SAD, navode izraelski mediji.

Abas je izrazio spremnost da nastavi pregovore tamo gdje su stali s Olmertom, a ne , kako je rekao "na bazi plana aneksije i legalizovanja (jevrejskih naselja) i uništenja rješenja o dvije države".

Olmert je rekao novinarima da je Abas "čovjek mira", da se protivi teroru i zato je jedini partner Izraela.

Pregovori između Olmerta i Abasa prekinuti su prije 12 godina usred pravnih problema izraelskog lidera i izraelske vojne operacije u pojasu Gaze.

Olmert je podsjetio da je 2008. godine predložio da se gotovo cijela Zapadna obala da Abasu, uz razmjenu teritorija i podjelu Jerusalima. Abas na tu ponudu nije odgovorio.

Netanjahu je naslijedio Olmerta na funkciji premijera 2009. i posljednji put se sa Abasom sastao da direktno pregovaraju 2010. godine. Olmert je kasnije osuđen na zatvorsku kaznu zbog korupcije.

Netanjahu i Abas su se poslije međusobno optuživali za podrivanje napora za mir.

Olmert je u Njujorku rekao u da "nije došao u SAD da kritikuje američkog predsjednika ni njegov politički plan".

On je međutim tvrdio da se na kraju mir može postići samo kroz direktne izraelsko-palestinske pregovore.

"Trampov plan ima za cilj da se na kraju postigne mir između Izraela i Palestinaca. Tako da mi moramo da pregovaramo sa Palestincima", rekao je Olmert, izrazivši nadu da Palestinci neće ignorisati činjenicu da u planu postoji posvećenost rješenju sukoba po modelu dvije države.

Olmertovo učešće na konferenciji za novinare s Abasom osudio je i ambasador Izraela u UN Dani Danon koji ga je optužio da pomaže "palestinski diplomatski terorizam".

Prije te konferencije Abas je u govoru pred Savjetom bezbjednosti UN potvrdio da odbacuje plan SAD za koji je rekao da "legalizuje ilegalnu izgradnju naselja i konfiskovanje i aneksiju palestinske zemlje".

On je teritorije predviđene za buduću palestinsku državu uporedio sa "švajcarskim sirom".

Odstupajući od stava ranijih administracija SAD novi plan predstavljen 28. januara predviđa stvaranje palestinske države na oko 70 procenata Zapadne obale, u predgrađima istočnog Jerusalima i većem dijelu pojasa Gaze ako Palestinci priznaju Izrael kao jevrejsku državu, razoružaju Hamas i druge ekstremističke organizacije i ispune niz drugih uslova.

S druge strane Izraelu se dozvoljava da anektira sva svoja naselja i da uspostavi sverenitet nad dolinom Jordan, a takođe se zabranjuje povratak palestinskih izbjeglica na današnju izraelsku teritoriju.

Abas je utorak rekao da je spreman da se pregovori s Izraelom ponovo pokrenu pod pokroviteljstvom takozvane četvorke bliskoistočnih mirovnih posrednika SAD, Rusije, UN i EU, na osnovu međunarodnih rezolucija.