Saudijski ministar spoljnih poslova: Sastanak sa Netanjahuom nije planiran

Saudijska Arabija nastavlja javno da ističe da ne ublažava politiku prema Izraelu.
638 pregleda 0 komentar(a)
Netanjahu, Foto: BETA/AP, BETA/AP
Netanjahu, Foto: BETA/AP, BETA/AP

Ministar spoljnih poslova Saudijske Arabije princ Fajsal bin Farhan al Saud izjavio je da nije planiran sastanak saudijskog prijestolonasljednika sa premijerom Izraela, što očito ima za cilj da odbaci izvještaje u izraelskim medijima ove nedjelje o navodnom sastanku te dvojice.

„Nije planiran sastanak između Saudijske Arabije i Izraela. Politika Saudijske Arabije je bila vrlo jasna od početka tog sukoba“, rekao je saudijski šef diplomatije za novinski sajt Al Arabija na engleskom jeziku u četvrtak.

On je podsjetio da nema odnosa između Saudijske Arabile i Izraela, dodavši da „kraljevina stoji čvrsto iza Palestine“ ali da postoje zajednički interesi s Izraelom u suprostavljenju Iranu, što nije jedinstven slučaj jer ima mnogo drugih zemalja sa sličnom politikom, prenio je danas AP.

Saudijsko saopštenje smatra se neuobičajenim poricanjem od strane prvog diplomate izvještaja u izraelskim medijima da se planira sastanak saudijskog prijestolonasljednika Muhameda bin Salmana i premijera Izraela Benjamina Netanjahua.

Te dvije zemlje nemaju zvanične diplomatske odnose iako su jačale veze u posljednjim godinama.

Prošle sedmice su se pojavili izvještaji na novinskom sajtu Izrael Hajom koji se pozivaju na neimenovane arapske diplomate da je bilo diskusija između SAD, Izraela, Egipta i Saudijske Arabije o organizovanju sastanka u Kairu koji bi uključio i Ujedinjene Arapske Emirate, Sudan, Bahrein i Oman.

Izvještaji o sastanku sa saudijskim prijestolonasljednikom mogli su dati podsticaja Netanjahuu dok pokušava da se odbrani od optužbi za korupciju i vodi kampanju prije treće parlamentarne izbore za samo 11 mjeseci.

Smatra se da mladi prijestolonasljednik nije toliko naklonjen Palestincima i da je popustljiviji u odnosu na bezbjednosnu saradnju sa Izraelom od svog oca kralja Salmana.

Saudijska Arabija nastavlja javno da ističe da ne ublažava politiku prema Izraelu.

Ona je nedavno porekla sugestije da će Izraelci dobijati vize za kraljevinu i moći da putuju u nju.

Kraljevina je izrazila podršku za napore predsjednika SAD Donalda Trampa da riješi izraelsko palestinski sukob ali se kasnije pridružila drugim muslimanskim zemljama odbacivši plan Bijele kuće kao pristrasan.

Netanjahu za to vrijeme nastoji da poboljša veze sa čitavim nizom arapskih zemalja jer nema mirovnog sporazuma sa Palestincima.

Bonus video: