Njemački predsjednik kritikovao Ameriku Donalda Trampa

"Zamisao o nadmetanju svjetskih sila prožima stvarnost cijele planete", dodao je Štajnmajer, čija je zemlja sve više zabrinuta zbog američkih raznih mjera povlačenja, posebno od dolaska Trampa na vlast
1014 pregleda 0 komentar(a)
Frank-Valter Štajnmajer, Foto: BETA
Frank-Valter Štajnmajer, Foto: BETA

Njemački predsjednik Frank-Valter Štajnmajer kritikovao je danas nacionalnu sebičnost sadašnje američke administracije, ocijenivši da je to doprinijelo ponovnom nadmetanju između velikih sila, čime je svijet manje bezbjedan.

"Naš glavni saveznik SAD odbija pod sadašnjom administracijom samu zamisao o međunarodnoj zajednici", rekao je Štajnmajer u uvodnom govoru godišnje Bezbednosne konferencije u Minhenu.

Njemački predsjednik je rekao da se zemlje pozivaju da svoje interese stave iznad drugih, čak i na štetu susjeda i partnera. Štajnmajer je aludirao na slogan američkog predsjednika Donalda Trampa "Make America Great Again" (Učinite Ameriku ponovo velikom).

"Danas smo svjedoci sve destruktivnije dinamike u svjetskoj politici", rekao je njemački predsjednik koji nema izvršnu vlast, ali se smatra glasom moralne savjesti zemlje.

Prema njegovim riječima, svake godine se svijet udaljava od cilja međunarodne saradnje.

"Zamisao o nadmetanju svjetskih sila prožima stvarnost cijele planete", dodao je Štajnmajer, čija je zemlja sve više zabrinuta zbog američkih raznih mjera povlačenja, posebno od dolaska Trampa na vlast.

Njemačka se od kraja Drugog svjetskog rata oslanja na američku vojsku po pitanju bezbjednosti.

Tramp sa svoje strane ne prestaje da optužuje Njemačku, prvu ekonomsku silu u Evropi, da ne izdvaja dovoljno novca za vojni sektor, smatrajući da se ta zemlja ponaša kao "parazit" američke vojske.

U Minhenu je danas počela Bezbjednosna konferencija uz učešće 35 šefova država ili vlada, stotinak ministara inostranih poslova i odbrane i zvaničnika međunarodnih organizacija.

Bonus video: