SASTALI SE MIUN DŽAE-IN I KIM JONG-ČOL

Južna Koreja: Sjeverna Koreja ima čvrstu namjeru da razgovara sa SAD

Delegacija Sjeverne Koreje složila se i da odnosi dvije Koreje i odnosi Pjongjanga i Vašingtona "treba da budu zajedno unaprijeđeni", navodi kancelarija Mun Džae-ina
0 komentar(a)
Ivanka Tramp, Kim Jong-čol, Foto: Reuters
Ivanka Tramp, Kim Jong-čol, Foto: Reuters
Ažurirano: 01.02.2019. 00:05h

 Južna Koreja je danas saopštila da je Pjongjang voljan da razgovara sa Vašingtonom.

Ta objava je uslijedila poslije susreta potpredsjednika vladajuće sjevernokorejske partije Kim Jong-čola s južnokorejskim predsjednikom Mun Džae-inom, pred ceremoniju zatvaranja Zimskih olimpijskih igara u Pjongčangu, navodi Bi-Bi-Si (BBC).

Kancelarija južnokorejskog predsjednika je navela da Sjeverna Koreja ima "čvrstu namjeru da razgovara sa SAD", navodi Asošiejted pres.

Delegacija Sjeverne Koreje složila se i da odnosi dvije Koreje i odnosi Pjongjanga i Vašingtona "treba da budu zajedno unaprijeđeni", navodi kancelarija Mun Džae-ina.

Završnoj ceremoniji prisustvovala je i šefica američke delegacije, ćerka i savjetnica predsjednika SAD Donalda Trampa, Ivanka, koja je sjedjela pored Kim Jong-čola, ali su američki zvaničnici isključili mogućnost sastanka s delegacijom Sjeverne Koreje. 

Otvaranju ZOI prije dvije nedjelje prisustvovala je sestra sjevernokorejskog lidera Kim Jo Džong koja je bila u loži zajedno s američkim potpredsjednikom Majkom Pensom. Njih dvoje tada nisu razmijenili ni riječ.

Korejsko poluostrvo je podijeljeno od Korejskog rata, vođenog od 1950. do 1953. godine, a dvije zemlje nikad nisu potpisale mirovni sporazum.

Do otopljavanja odnosa došlo je početkom godine poslije dvije godine hladnih odnosa bez međusobnih pregovora.