Izručenje Asanža bio bi izuzetno opasan presedan

Sudski postupak počinje 24. februara i, kako se navodi u saopštenju novinara, prvi put se američki Zakon o špijunaži koristi protiv nekoga za objavljivanje podataka koje je poslao zviždač
3533 pregleda 3 komentar(a)
Asanž, Foto: BETA/AP, BETA/AP
Asanž, Foto: BETA/AP, BETA/AP

Zatvaranje osnivača Vikiliksa Džulijana Asanža i sudski postupak pogrešno su izvršavanje pravde i izuzetno opasan presedan koji prijeti medijima, ocijenilo je u zajedničkoj izjavi 1.200 novinara iz 98 zemalja.

Novinari, među kojima i iz Crne Gore, objavili su zajedničku izjavu u cilju odbrane Asanža, uoči sudskog postupka u Velikoj Britaniji zbog njegovog izručenja SAD kako bi se suočio sa optužbama za špijunažu.

Sudski postupak počinje 24. februara i, kako se navodi u saopštenju novinara, prvi put se američki Zakon o špijunaži koristi protiv nekoga za objavljivanje podataka koje je poslao zviždač.

U izjavi se ističe da Asanž riskira do 175 godina zatvora za svoju ulogu u objavljivanju američkih vojnih dokumenata iz Avganistana i Iraka i Stejt Dipartmenta - uključujući otkrivanje dokaza ratnih zločina.

"Ako vlade mogu da koriste zakone o špijunaži protiv novinara i izdavača, oni ih lišavaju njihove najvažnije i tradicionalne odbrane - djelovanja u javnom interesu - koja se ne primjenjuje na osnovu Zakona o špijunaži. Novinari bilo gdje u svijetu mogli bi da budu izručeni drugoj zemlji i optuženi po drakonskim zakonima o špijunaži", navodi se u zajedničkoj izjavi.

Izjavu su potpisali članovi vodećih svjetskih medijskih organizacija i mnogi ugledni i nagrađivani novinari. Novinari traže da se Asanž oslobodi, a postupak za izručenje i optužbe za špijunažu protiv njega da budu odbačene.

„Pozivamo naše kolege novinare da tačno informišu javnost o ovoj zloupotrebi osnovnih prava. Pozivamo sve novinare da se u ovom kritičnom trenutku izjasne u odbrani Asanža. Opasna vremena zahtijevaju neustrašivo novinarstvo", poručeno je u zajedničkoj izjavi.

Bonus video: