PODACI UJEDINJENIH NACIJA

FOTO Najmanje 13 hiljada migranata na granici Turske i Grčke; Fronteks šalje pojačanje

Turski ministar unutrašnjih poslova Sulejman Sojlu rekao je u subotu da je tu zemlju preko Jedrena napustilo 36 hiljada migranata
2150 pregleda 0 komentar(a)
Migranti idu ka prelazu Pazarakule, Foto: Beta/AP/Emre Tazegul
Migranti idu ka prelazu Pazarakule, Foto: Beta/AP/Emre Tazegul
Ažurirano: 01.03.2020. 14:19h

Ujedinjene nacije (UN) objavile su danas da je najmanje 13 hiljada osoba okupljeno na granici Turske s Grčkom, nakon što je Ankara saopštila da više neće sprječavati migrante da krenu ka Evropi.

U saopštenju Organizacije UN za migracije se navodi da se najmanje 13 hiljada osoba okupilo na zvaničnim graničnim prelazima Pazarkule i Ipsala, prenosi AP.

Stotine migranata krenule su u petak kroz sjeverozapadnu Tursku ka granici sa Grčkom i Bugarskom.

Turski ministar unutrašnjih poslova Sulejman Sojlu rekao je u subotu da je tu zemlju preko Jedrena napustilo 36 hiljada migranata.

2.000 jutros pristiglo na tursko-grčkoj granici

Oko 2.000 migranata stiglo je jutros do grčke granice sa Turskom poslije najave turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana da će otvoriti granicu i pustiti migrante da uđu u Evropu, javila je agencija Frans pres.

Migranti tursko-grčka granica
Prethodnu noć stiglo oko 13 hiljada migranata na trusko - grčkoj granici, među njima djeca i žene(Foto: Beta/AP/Michael Varaklas)

Migranti, među kojima ima Sirijaca, Avganistanaca i Iračana, dolaze iz pravca Istanbula.

Među migrantima ima žena i dece i oni se jedan po jedan kreću ka graničnom prelazu Pazarkule, rekao je dopisnik AFP-a.

Međunarodna organizacija za migracije (IOM) saopštila je sinoć da je oko 13.000 migranata već stiglo na grčko-tursku granicu.

Fronteks šalje pojačanje na grčko-tursku granicu

Evropske agencija za graničnu i obalsku stražu (Fronteks) saopštila je danas da je rasporedila pojačanje i podigla stepen upozorenja na grčko-turskoj granici, dok se hiljade migranata okupljaju na granici s Grčkom.

"Primili smo zahtjev za dodatnu pomoć od Grčke. Preduzeli smo korake za rasporedjivanje dodatne tehničke opreme i agenata u Grčkoj", navodi se u saopštenju portparola Fronteksa u Briselu. 

Kako se navodi, Fronteks je podigao stepen upozorenja za sve granice prema Turskoj. 

Suočen sa dolaskom hiljada migranata do granica Grčke, premijer Kirijakos Micotakis sazvao je za danas u 18.00 sastanak Savjeta grčke vlade za spoljne poslove i odbranu.

Erdogan je granice ka Evropi otvorio za migrante posle sirijskog napada u Idlibu u četvrtak, u kojem su ubijena 33 turska vojnika.

I na grčka ostrva u Egejskom moru nedaleko od turske obale migranti su u nedelju stigli mnogobrojniji nego inače zahvaljujući lijepom vremenu.

Galerija