Bajden ubjedljivo pobijedio u Južnoj Karolini, milijarder Tom Stajer se povukao

Na 96 odsto prebrojanih glasova, Bajden je imao podršku 48,7 odsto birača, senator iz Vermonta Berni Sanders 19,9 odsto, a milijarder Tom Stajer 11,4 odsto, dok su svi ostali kandidati imali jednocifrenu podršku
3596 pregleda 0 komentar(a)
Bajden, Foto: BETA/AP
Bajden, Foto: BETA/AP

Bivši potpredsjednik SAD Džo Bajden odnio je u subotu ubjedljivu pobjedu na izborima za predsjedničku nominaciju Demokratske stranke u Južnoj Karolini zahvaljujući velikoj podršci afroameričkih birača, prenosi Glas Amerike.

Na 96 odsto prebrojanih glasova, Bajden je imao podršku 48,7 odsto birača, senator iz Vermonta Berni Sanders 19,9 odsto, a milijarder Tom Stajer 11,4 odsto, dok su svi ostali kandidati imali jednocifrenu podršku.

Stajer, koji je u Južnoj Karolini uložio veliki novac da bi privukao podršku afroameričkih birača, u međuvremenu je odustao od kandidature za predsjedničku nominaciju demokrata.

Prema izlaznim anketama, Bajdena je podržalo 64 odsto Afroamerikanaca, a Sandersa 15 odsto.

Bivši potpredsjednik je imao veću podršku od Sandersa koji je trenutno favorit za osvajanje nominacije.

Poslije Bajdenovog uspjeha u Južnoj Karolini takođe se postavlja pitanja koliko će dugo većina ostalih kandidata moći da ostane u izbornoj trci.

Bivši gradonačelnik Saut Benda u Indijani Pit Butidžidž, i senatorke Elizabet Voren i Ejmi Klobučar su zaostajali daleko iz Bajdena i Sandersa.

Bivšem potpredsjedniku SAD je bila neophodna pobjeda poslije loših rezultata u Ajovi i Nju Hempširu, kao i drugog mjesta u Nevadi, navodi VOA.

Izbori za predsjedničku nominaciju demokrata nastavljaju se 3. marta, na "super utorak", kada se glasa u 14 saveznih država.

Na glasačkom listiću prvi put će biti milijarder i bivši gradonačelnik Njujorka Majkl Blumberg koji je propustio izbore u prve četiri države.

Blumberg je u političke oglase širom zemlje već uložio pola milijarde dolara.

Bonus video: