Gvatemala istražuje dječji rad na plantažama kafe "Nespresa" i "Starbaksa"

Britanski "Channel 4" u ponedjeljak je emitovao dokumentarni film s prikazima djece zaposlene na sedam plantaža kafe povezanih sa švajcarskom i američkom kompanijom
692 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Vlada Gvatemale pokrenuće istragu o navodima o dječjem radu na desetak plantaža kafe, najavio je predsjednik Alehandro Đamatei.

Istraga je najavljena nakon što je britanski "Channel 4" u ponedjeljak emitovao dokumentarni film s prikazima djece zaposlene na sedam plantaža kafe povezanih sa švajcarskim "Nespresom" i na pet povezanih s američkim "Starbaksom".

Neka od te djece stara su svega osam godina.

Navodi o dječjem radu sastavni su dio međunarodnih nastojanja da se diskredituju "Nespreso" i "Starbaks", čime se "ozbiljno ugrožava sektor proizvodnje kafe", kazao je gvatemalski predsjednik na konferenciji za novinare, održanoj neposredno uoči emitovanja dokumentarnog filma.

Glavni izvršni direktor "Nespresa" Giljem Le Kunf rekao je prošle sedmice da su u Gvatemalu poslali tim istražitelja kako bi utvrdili istinitost navoda i da su obustavili nabavu kafe do završetka istrage, prenosi Hina.

"Dječjem radu nema mjesta u našem lancu proizvodnje", poručio je Le Kunf.

Reagovao je i američki glumac Džordž Kluni, koji od 2013. promoviše "Nespreso". "Dokumentarac me iznenadio i rastužio", kazao je Kluni, prema izvještaju USA Today.

"Upravu i kompaniju očito čeka još puno posla i one će ga odraditi", smatra on.

Bonus video: