Bajden i Sanders jedan na jedan

Njujorški milijarder Majk Blumberg je izašao iz trke za nominaciju demokrata, o čemu razmišlja i senatorka Elizabet Voren
3475 pregleda 1 komentar(a)
Ko će Trampu "na megdan"?, Foto: AP
Ko će Trampu "na megdan"?, Foto: AP

Milijarder Majkl Blumberg je juče okončao predsjedničku kampanju i podržao novog favorita demokrata Džoa Bajdena, koji je nizom pobjeda na „super utorak“ dobio vjetar u leđa.

Borba da se nađe kandidat demokrata koji će se 3. novembra suočiti sa republikanskim predsjednikom Donaldom Trampom, svela se na okršaj bivšeg potpredsjednika Bajdena i ljevičarskog senatora Bernija Sandersa.

„Održivi put ka nominaciji više ne postoji“, rekao je Blumberg u saopštenju, nakon što nije ostvario ubjedljive pobjede u svom debitanstkom izbornom nastupu na „super utorak“ uprkos tome što je potrošio više od 500 miliona dolara na reklame širom SAD.

Objavljujući da podržava Bajdena, Blumberg je rekao: „Radiću na tome da on postane sljedeći predsjednik SAD.“

Rojters navodi da njegov izlazak označava kraj nove izborne strategije, ogromnog eksperimenta u političkom oglašavanju, jer je Blumberg (78), preskočio četiri države koje su ranije glasale i fokusirao se na „super utorak“, kada se održavaju izbori u 14 država. On je osvojio pobjedu samo Američkoj Samoi.

Bivši gradonačelnik Njujorka je predmet polemike otkad je ušao u trku u novembru i imao slab nastup u dvije TV debate.

Njega su ostali kandidati oštro kritikovali zbog bogatstva i samofinansiranja kampanje, zbog prakse njujorške policije koje je nesrazmjerno ciljala crnce dok je bio gradonačelnik, i istorije pogrdnih komentara na račun žena i manjina. Blumberg nije rekao da li će potrošiti dio svog bogatstva da pomogne Bajdenu, ali će njegovo odsustvo pomoći bivšem potpredsjedniku.

Bajden (77) se „neizmjerno“ zahvalio Blumbergu na podršci, „na neumornom radu na svemu, od kontrole oružja do klimatskih promjena“.

„Ova trka je veća od kandidata i veća od politike. Cilj je da se porazi Tramp, i uz vašu pomoć, postići ćemo to“, objavio je na Tviteru.

U drugom potezu koji bi mogao promijeniti oblik trke demokrata, Elizabet Voren (70) „razgovara sa svojim timom kako bi procijenili dalje korake“, saopšteno je iz njene kampanje. Liberalna senatorka iz Masačusetsa je u utorak ostvarila rozočaravajuče rezultate, uključujući to što je zauzela tek treće mjesto u rodnoj državi.

Bajden, čija kampanja je prije nedjelju dana bila zamrla, pobijedio je u devet država, uključujući iznenadne trijumfe u Teksasu i Masačusetsu. Sanders je pobijedio u tri države i u Kaliforniji, što je najveća nagrada jer se vodila borba za 415 delegata.

Samo nekoliko dana nakon ubjedljive pobjede u Južnoj Karolini, Bajden se nametnuo kao izbor umjerenog krila stranke, protiv Sandersa, koji ima snažnu podršku mladih birača.

To je spektakularni oporavak Bajdena, koji je do prije nedjelju dana u anketama zaostajao za Sandersom u većini država.

Bajden tvrdi da nakon dva mandata uz predsjednika Baraka Obamu i decenija kao američki senator, ima iskustvo i da pobijedi Trampa i da vodi zemlju. On je obećao veći pristup zdravstenoj njezi i popravljanje veza sa tradicionalnim američkim saveznicima koje su narušene Trampovom politikom „Amerika na prvom mjestu“.

Sanders, demokratski socijalista, želi da uspostavi sistem besplatne univerzalne zdravstvene njege i eliminiše privatno zdravstveno osiguranje, oprosti dug za studentske kredite i postigne „Zeleni novi sporazum“ sveobuhvatne ekonomske politike za borbu protiv klimatskih promjena. Ne pominjući ga po imenu, Sanders se ustremio direktno na Bajdena na mitingu u utorak u Vermontu, kritikujući Bajdenovo glasanje u Senatu 2002. u korist rata u Iraku i njegovu podršku globalnim trgovinskim sporazumima, kojima se Sanders protivi.

„Osvojićemo demokratsku nominaciju i porazićemo najopasnijeg predsjednika u istoriji ove zemlje“, rekao je Sanders, misleći na Trampa.

Ako Vorenova ispadne, neke njene pristalice bi mogle preći na Sandersovu stranu.

U utorak se vodila borba za više od trećine delegata koji će izabrati demokratskog kandidata na konvenciji u julu.

Nakon izbora u utorak, Bajden je vodio u odnosu na Sandersa sa 425 prema 374 delegata. Kandidatu je potreban 1.991 delegat da osvoji nominaciju. Prema podacima Edison risrča, Bajden je osvojio Teksas, što je najveća nagrada nakon Kalifornije. Sanders je puno uložio u Teksas i računao je da će mu tamošnji latino birači donijeti pobjedu.

Sanders, nekadašnji favorit koji se nadao da će u utorak napraviti veliki korak ka nominaciji, pobijedio je u Koloradu, Juti i Vermontu. Bajden, uz ogromnu podršku Afroamerikanaca, umjerenih i starijih birača, trijumfovao je u Alabami, Arkanzasu, Masačusetsu, Minesoti, Sjevernoj Karolini, Oklahomi, Tenesiju i Virdžiniji.

Kampanje se nastavlja ubrzanim tempom u naredne dvije nedjelje, gdje se borba vodi za skoro hiljadu delegata, uključujući kolebljivu Floridu 17. marta. Poslije izbora u Južnoj Karolini u subotu, iz trke su se u razmaku od 49 sati povukla tri kandidata, bivši gradonačelnik Saut Benda Pit Butidžidž (37), senatorka iz Minesote Ejmi Klobučar (59) i milijarder Tom Stejer (62). Kao i Blumberg, i Butidžidž i Klobučar su nakon povlačenja podržali Bajdena.

Bonus video: