I Voren se povukla iz predsjedničke trke: Na megdan Trampu će Sanders ili Bajden

Omiljena liberalna ljevičarka, senatorka iz Masačusetsa, bila je među omiljenim demokratskim kandidatima u izbornom procesu, ocjenjuje BBC, a prenosi Radio Slobodna Evropa
3436 pregleda 4 komentar(a)
Voren, Foto: BETA/AP
Voren, Foto: BETA/AP

Senatorka Elizabet Voren odustala je od kampanje za kandidata Demokratske stranke za predsjednika Sjedinienih Američkih Država (SAD) nakon lošeg rezultata tokom "Super utorka", javlja agencija AP.

Omiljena liberalna ljevičarka, senatorka iz Masačusetsa, bila je među omiljenim demokratskim kandidatima u izbornom procesu, ocjenjuje BBC, a prenosi Radio Slobodna Evropa.

Međutim, Voren (70) je veoma loše prošla na izborima 3. marta, uključujući i u njenoj državi Masačusetsu u kojoj je bila tek treća po broju glasova.

Demokratska trka za predsjedničko mjesto Donalda Trampa sada se doživljava kao trka dvojice kandidata, bivšeg potpredsjednika SAD Džoa Bajdena (77) i senatora iz Vermonta Bernija Sandersa (78).

BBC navodi da će odustajanje Voren očistiti put naročito Sandersu, koji je sada jedini napredni kandidat u trci.

Voren je ušla u političku arenu prije više od decenije, dok se zalagala za strože regulisanje finansijskog sektora nakon privrednog kolapsa 2008. godine, navodi Radio Slobona Evropa.

Zalagala se za formiranje Kancelarije za zaštitu potrošača, vladine agencije koja bi služila kao čuvar Vol strita.

Bivši gradonačelnik Njujorka Majkl Blumberg se juče povukao iz trke za demokratskog kandidata i podržao je Bajdena.

Ranije se iz trke povukao i bivši gradonačelnik Saut Benda u Indijani Pit Butidžidž.

Iz trke se ranije povukla i senatorka iz Minesote Ejmi Klobučar.

Bonus video: