POZIV RUSIJI DA GLASA ZA PREKID VATRE

EU: Masakr u Siriji mora da se zaustavi

Opoziciona Sirijska opservatorija za ljudska prava saopštila je da je u istočnoj Guti od nedjelje 426 civila, od kojih 98 djece, poginulo u vazdušnim napadima i artiljerijskoj vatri snaga sirijskog predsjednika
1 komentar(a)
Emanuel Makron, Angela Merkel, Foto: Reuters
Emanuel Makron, Angela Merkel, Foto: Reuters
Ažurirano: 23.02.2018. 15:28h

Evropska unija (EU) pozvala je danas na hitno zaustavljenje masakra u pobunjeničkoj enklavi kod Damaska, dok su francuski predsjednik i njemačka kancelarka uputili pismo Rusiji da u Savjetu bezbjednosit UN glasa za rezoluciju o prekidu vatre u Siriji.

"EU nema riječi da opiše strahote koje doživljavaja stanovnici istočne Gute... Masakr mora da se zaustavi", izjavila je visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini.

Predsjednik Francuske Emanuel Makron i njemačka kancelarka Angela Merkel su sa svoje strane uputili pismo ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu u kojem traže da Rusija glasa za rezoluciju o prekidu vatre u Siriji.

Makron i Merkelova, koji se nalaze na sastanku u Briselu, zatražili su od Rusije da danas u Savjetu bezbjednosti UN glasa za rezoluciju koja predviđa prekid vatre od 30 dana kako bi bili evakuisani civili i povrijeđeni, i bila dostavljena humanitarna pomoć.

Za sada se ne zna da li će Rusija, čiji je ambasador izjavio da ne postoji saglasnost o tekstu rezolucije, danas glasati, biti uzdržana ili će uložiti veto na koji ima pravo kao stalna članica Savjeta bezbjednosti UN.

Opoziciona Sirijska opservatorija za ljudska prava saopštila je da je u istočnoj Guti od nedjelje 426 civila, od kojih 98 djece, poginulo u vazdušnim napadima i artiljerijskoj vatri snaga sirijskog predsjednika. 

Preporučujemo za Vas