Seul izrazio "veliko žaljenje" zbog lansiranja

Sjeverna Koreja ispalila tri projektila kratkog dometa ka Japanu

Južna Koreja navodi da su različite vrste projektila ispaljene iz istočnog primorskog grada Sondok preletjele čak 200 kilometara na maksimalnoj visini od 50 kilometara i pale u vode između Korejskog poluostrva i Japana
2558 pregleda 0 komentar(a)
Sjeverna Koreja ispalila tri projektila, Foto: AP
Sjeverna Koreja ispalila tri projektila, Foto: AP

Sjeverna Koreja je rano jutros ispalila tri projektila kratkog dometa sa svoje istočne obale, saopštila je vojska Južne Koreje, dva dana pošto je Sjever prijetio da će preduzeti "značajnu" akciju u znak protesta zbog ranije osude jedne njene vojne vježbe s bojevom municijom.

Seul kaže da su različite vrste projektila ispaljene iz istočnog primorskog grada Sondok preletjele čak 200 kilometara na maksimalnoj visini od 50 kilometara i pale u vode između Korejskog poluostrva i Japana.

Južna Koreja je izrazila "veliko žaljenje" zbog lansiranja koje, kako je rekla, krši raniji međukorejski sporazum smirivanju vojnog neprijateljstva.

Južnokorejski direktor za nacionalnu sigurnost, ministar odbrane i šef obavještajnih službi održao je hitnu video konferenciju i složili se da akcija Sjeverne Koreje ne koristi naporima da se uspostavi mir na Korejskom poluostrvu, navodi južnokorejska predsjednička Plava kuća.

Glavni sekretar kabineta premijera Japana, Jošihide Suga rekao je da se pretpostavlja da je Sjeverna Koreja ispalila balističke rakete. Rekao je da je više sjevernokorejskih projektila preletelo 100 do 200 kilometara, ali da nijedan nije pao u ekskluzivnu ekonomsku zonu Japana.

"Najnovija akcija Sjeverne Koreje, ispaljivanje balističkih raketa, predstavlja ozbiljnu prijetnju miru i bezbjednosti Japana i... ozbiljan problem za cijelu međunarodnu zajdnicu", rekao je Suga.

U posljednjih deset dana, Sjeverna Koreja je rekla da je njen vođa Kim Džong Un nadgledao dvije runde artiljerijskih vježbi što su bile prve probe oružja od kraja novembra.

Kim je u ovu godinu ušao sa zavjetom da će poboljšati svoj potencijal za nuklearno odvraćanje i da se neće pridržavati moratorijuma na testiranje oružja usred diplomatskog ćorsokaka sa SAD čiji je cilj da ubijede Kima da odustane od nuklearnog programa u zamjenu za ekonomske i političke koristi.

Savjet bezbjednosti UN nije dao nikakvu izjavu pošto je raspravljao o vežbama Severne Koreje 2. marta, ali ih je pet evropskih članica osudilo kao "provokativne akcije", a potom je Ministarstvo spoljnih poslova Sjevera optužilo u subotu njih da "ponavljaju apsurdan argument osude".

Nuklearni pregovori Pjongjanga i Vašingtona i dalje su u zastoju poslije prekida drugog sastanka Kima i predsjednika Donalda Trampa u Vijetnamu početkom 2019. godine.

Naknadni kontakti drugih predstavnika tih dvaju zemalja nisu uspjeli da donesu napredak usljed sporova oko toga koliko bi trebalo da se olakšaju sankcija u zamjenu za ograničen korak Sjeverne Koreje u odstupanje od nuklearnog oružja.

Preporučujemo za Vas