Na Tajvanu samo 42 slučaja zaraze koronavirusom

Tajvan se brzo organizovao i pripremio za pandemiju koronavirusa i zbog lošeg iskustva od prije 17 godina s SARS-om kada je umrlo 73 ljudi
2337 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Tajvan je blizu Japana, Kine i Južne Koreje, tri zemlje sa izrazito velikim brojem zaraženih koronavirusom, ali na ovom ostrvu dosad su zabiljezena samo 42 izolovana slučaja. Što je izuzetno mali procenat na ukupnu populaciju Tajvana od 24 miliona stanovnika.

Tajvanske vlasti odmah nakon pojave virusa u kineskom Vuhanu počeli su provjeravati putnike koji su dolazili iz pogođene oblasti. Takođe su prekinuli letove iz većeg dijela Kine, prije nego što je to učinilo mnogo susjeda širom Azije.

Sada gotovo svaka javna zgrada u Tajpeju nudi sredstva za dezinfekciju ruku, a puno njih, poput škola, zahtijeva da se svi koji uđu podvrgnu provjeri temperature. U februaru je započela edukacija stanovništva oko potrebe korištenja zaštitnih maski kako bi se izbjegla panična kupovina.

"Nakon pojave virusa u Vuhanu, većina naših susjeda je sa žaljenjem gledala na Tajvan smatrajući da će najviše biti pogođen Korona virosoom zbog bliskih veza kontinentalnom Kinom ", kaze You Ying-Plung, predsjednik TPOF-a, vodece agencije za istraživanje javnog mnjenja na Tajvanu. “Ali pokazalo se da Tajvan nije bio tako nemoćan i da je ustvari u poređenju sa drugim zemljama svijeta postigao najbolji učinak":

Vlada je prvi put reagovala još u decembru kada su ljudi u Kini počeli neformalno pričati o novom virusu. Kao odgovor, Centri za kontrolu bolesti započeli su ukrcaj u karantin svih putnika sa letova iz Vuhana. Centri su na svojoj internetskoj stranici rekli da je od 31. decembra do 9. januara pregledano 14 letova sa 1.317 putnika i pomoćnika.

Zvaničnici u Tajvanu zauzeli su "proaktivniji" pristup u poređenju sa drugim djelovima Azije zaustavljajući letove iz Kine. Stotine hiljada Tajvanaca živi u Kini, a mnogi od njih vraćaju se u prva dva mjeseca svake godine za praznike na Tajvan, što je povećavalo izloženost Tajvana bolesti.

Tajvanski građani, kaže član Administrativnog odbora tajvanskog parlamenta Lo Čeng, smatraju da je transparentnost vrlo važna. “Ljude treba držati na oprezu bez poticanja na paniku”, objašnjava Lo.

Tajvan se brzo organizovao i pripremio za pandemiju koronavirusa i zbog lošeg iskustva od prije 17 godina s SARS-om kada je umrlo 73 ljudi.

Zvaničnici sada traže načine kako smanjiti ekonomsku štetu od koronavirusa.

Prihodi od turizma smanjili su se u februaru zbog nedostatka letova i straha Tajvanaca od odlaska u inostranstvo, kažu turistički agenti. Otkazivanja brojnih događaja šitom Tajvana zbog opasnosti širenja virusa, nanose štetu i uslužnoj industriji.

U tajvanskom sektoru proizvodnje brojne kompanije sa fabrikama na teritoriji Kine, suočene su sa smanjenom proizvodnjom jer njihovi radnici još uvijek sjede kućama kako ne bi uhvatili virus.

"Naravno, krajnji učinak uključuje da će rast BDP-a Tajvana definitivno opadati, jer je tajvanski BDP vrlo povezan s kineskom ekonomijom", rekao je Huang Kwei-bo, prodekan koledža za međunarodne poslove na Nacionalnom univerzitetu Čengči u Tajpeiju.

Parlament je prošlog mjeseca odobrio paket poticajnih sredstava za 1,96 milijardi dolara za firme koje su uzdrmane epidemijom. Nakon što virus nestane, poslanik Lo, vlada će izaći sa mjerama kako bi potaknula potrošnju.

"Moramo učiniti nešto kako bismo pomogli malim i srednjim preduzećima da prođu kroz ovo teško razdoblje", rekao je Lo. "Vlada, na primjer, mora sniziti kamatne stope i pomoći ljudima i kompanijama da od banke dobiju nove zajmove."

Dosadašnja akcija protiv koronavirusa povećala je podršku predsjednici Cai Ing-Ven na 68,5% u februaru, u odnosu na 56,7% u januaru, pokazalo je istraživanje tajvanske Fondacije za javno mišljenje. Lokalna televizijska mreža TVBS takođe je sprovela istrazivanje koje je pokazalo da 82% ispotanika podrzava postupanje Vlade nakon pojave epidemije koronavirusa.

Bonus video: