SVJETSKA ZDRAVSTVENA ORGANIZACIJA:

Zvanično proglašena pandemija koronavirusa u svijetu

Od izbijanja zaraze ovim virusom u decembru prošle godine do danas u 16:40 evidentirano je 122.237 zaraženih koronavirusom u svijetu
63577 pregleda 68 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock
Ažurirano: 11.03.2020. 18:59h

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) zvanično je proglasila pandemiju koronavirusa u svijetu, javlja agencija AP.

Od izbijanja zaraze ovim virusom u decembru prošle godine do danas u 16:40 evidentirano je 122.237 zaraženih koronavirusom u svijetu.

Umrlo je 4.386 osoba, a izliječilo se 66.993.

"Procenili smo da kovid-19 može biti označen kao pandemija", rekao je u Ženevi šef SZO Tedros Adhanom Gebrejesus.

On je rekao da je SZO "duboko zabrinuta alarmantnim nivoima širenja i jačinom" epidemije. 

On je izrazio zabrinutost i zbog "alarmantnog nivoa nedjelovanja".

On je rekao da ovo proglašenje ne mijenja to što zemlje treba da rade da agresivno suzbijaju virus.

"Sve zemlje i dalje mogu da promijene tok ove pandemije ako otkriju, testiraju, liječe, izoluju i traže odakle potiče i mobilišu svoj narod u odgovoru", rekao je Gebrejesus.

Proglašenjem pandemije, SZO izgleda želi da protrese neaktivne zemlje da počnu da primjenjuju sve moguće mjere za ograničenje širenja virsa, prenosi AP. Po riječima šefa SZO u narednim danima i nedjeljama očekuje se da poraste broj slučajeva zaraženih, broj umrlih i broj pogođenih zemalja, ali je ukazao i da tok može da se promijeni.

"Sve zemlje i dalje mogu da promene tok ove pandemije ako otkriju, testiraju, liječe, izoluju i traže odakle potiče i mobilišu svoj narod u odgovoru", rekao je Tedros i dodao da su svaki dan pozivali zemlje da preduzmu hitne i agresivne akcije i da su jasno i glasno označili alarm. 

Poručio je da još uvijek u 81 državi svijeta nije prijavljen nijedan slučaj zaraze, a da je u 57 zemalja prijavljeno deset slučajeva ili manje.

Ova agencija UN je navela da su Iran i Italija u prvim redovima bitke protiv virusa koji je počeo u Kini.

"Oni pate ali vam garantujem da će druge zemlje uskoro biti u istoj situaciji", rekao je doktor Majk Rajan, šef SZO za vanredne situacije.

Italija razmatra uvođenje još više restrikcija za svakodnevni život i najavila je više milijardi eura finansijske pomoći da ublaži ekonomski šok od korona virusa.

U Iranu, daleko najteže pogođenoj zemlji na Bliskom istoku, viši potpredsjednik i dva ministra su zaražena virusom. Iran je prijavio još jedan skok u broju umrlih, za 62 osobe što je dovelo ukupan broj na 354 umrlih, iza samo Kine i Italije. 

Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, pandemija se proglašava kada se nova bolest, za koju populacija nije razvila imunitet, počinje ubrzano širiti svijetom.

Da bi epidemija prešla u pandemiju, mora doći do drugog talasa zaraze. 

Na primjer turista koji se zarazio u Kini, a simptome dobio u drugoj zemlji ne spada pod kategoriju moguće pandemije.

Ali, ako virus počne da se širi u nekoj zemlji između osoba koje nisu bile u Kini ili u dodiru sa nekim ko je putovao u tu zemlju, radi se o matičnom širenju koje se može proglasiti pandemijom.

Kada se proglasi pandemija, to znači da će vrlo vjerovatno doći do širenja zaraze u drugim zajednicama i vlade i zdravstveni sistemi moraju da budu spremni na takvo vanredno stanje.

Epidemija je, s druge strane, nagli porast slučajeva oboljenja koji može biti jedinstven za jednu zemlju ili zajednicu.