Šef SZO: Pandemija koronavirusa je savladiva, uvesti snažan nadzor

Po riječima šefa SZO, zemlje treba da usvoje "globalni pristup, prilagođen svojoj situaciji", a glavni stub treba da bude formiranje brana
6942 pregleda 1 komentar(a)
Gebrejesus, Foto: BETA/AP
Gebrejesus, Foto: BETA/AP

Pandemija koronavirusa je "savladiva" rekao je danas šef Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) na sastanku sa predstavnicima zemalja članica u sjedištu te specijalizovane agencije Ujedinjenih nacija (UN) u Ženevi.

"Radi se o savladivoj pandemiji", rekao je Tedros Adhanom Gebrejesus dodajući da se ne može boriti protiv virusa ako se ne zna gdje se nalazi.

"To znači treba uvesti snažan nadzor da bi se pronašao, izolovao, testirao i liječio svaki slučaj da bi se prekinuli lanci prenosa", rekao je šef SZO diplomatama.

Po njegovim riječima, zemlje treba da usvoje "globalni pristup, prilagođen svojoj situaciji", a glavni stub treba da bude formiranje brana.

On je pozvao zemlje da nađu pravednu ravnotežu između zaštite zdravlja, sprečavanja ekonomskih i društvenih poremećaja i poštovanja ljudskih prava.

U svijetu je zabilježeno više od 125.000 slučajeva zaraze u više od sto zemalja i teritorija, a umrlo je 4.600 ljudi, prema bilansu koji je napravila agencija Frans pres na osnovu zvaničnih izvora.

SZO je juče proglasio širenje koronavirusa pandemijom, alarmiran zbog obima njegovog širenja i težinom slučajeva i zbog nedovoljno preduzetih mjera da se zaustavi.

"Da bi se spasli životi treba da smanjimo prenos.To znači da treba pronaći i izolovati najveći mogući broj slučajeva i staviti u karantin njihove najbliže kontakte", rekao je šef SZO.

Po njegovim riječima iako ne može da se zaustavi prenos zaraze može da se uspori i time da se zaštite zdravstvene ustanove, starački domovi i drugi vitalni prostori, ali samo ako se testiraju svi sumnjivi slučajevi.

Rekao je da nekim zemljama jako nedostaju sredstva i da njegova organizacija radi danonoćno da im pomogne.

SZO je već poslala zaštitnu opremu u 57 zemalja i sprema se da je pošalje u još 28.

Takođe je poslala laboratorijsku opremu u 120 zemalja.

Bonus video: