tri korupcionaška slučaja

Koronavirus odložio i suđenje Netanjahuu

Izraelski sudovi zatvoreni u okviru novih mjera da se suzbije širenje zaraze koronavirusom
774 pregleda 0 komentar(a)
Netanjahu, Foto: AP
Netanjahu, Foto: AP

Početak suđenja premijeru Izraela Benjaminu Netanjahuu u tri korupcionaška slučaja odloženo je za više od dva mjeseca.

Suđenje se odlaže zbog toga što su izraelski sudovi zatvoreni u okviru novih mjera da se suzbije širenje zaraze koronavirusom.

Suđenje je odloženo za 24. maj, samo dva dana prije planiranog početka 17. marta, saopštio je danas jerusalimski okružni sud, prenose izraelski mediji.

"U svjetlu najnovijih dešavanja - širenja korona virusa, preduzetih mjera i objavljivanja vanrednog stanja (u sudskom sistemu) odlučili smo da odložimo saslušanje", navedeno je u saopštenju.

Do sada je potvrđeno da je 200 Izraelaca pozitivno na novi koronavirus, uključujući 165 blažih slučajeva.

Hiljade ljudi je u izolaciji, a četvoro se oporavilo.

Na Zapadnoj obali otkriveno je 38 slučajeva infekcije.

Protiv Netanjahua je u novembru podignuta optužnica za prevaru, zloupotrebu povjerenja u tri slučaja, uključujuči mito u jednom od njih. On je optužen da je primao skupe poklone od bogatih biznismena i da se dogovarao o povoljnom izvještavaju u medijima o sebi i svojoj porodici u zamjenu za usluge.

Netanjahu poriče da je bilo šta loše učinio i optužio je medije i tužilaštvo za "lov na vještice" protiv njega. U Izraelu su u međuvremenu održani treći parlamentarni izbori za manje od 12 mjeseci poslije kojih se politčka neizvjesnost, kako se čini, nastavlja.

Ni Netanjahu, lider konzervativnog Likuda, ni njegov glavni protivnik Beni Ganc, vođa saveza partija centra Plavo i bijelo, nemaju parlamentarnu većinu da obrazuju vladu. Netanjahu je zbog širenja zaraze nekoliko puta pozvao na formiranje vanredne vlade nacionalnog jedinstva kako bi se doprinijelo sprječavanju širenja zaraze.

Sinoć je izraelski premijer najavio niz koraka za borbu protiv novog virusa koje uključuju zatvaranje tržnih centara, restorana i mjesta za zabavu kao i okupljanja više od deset ljudi.

On je prošle nedjelje preko svojih advokata tražio da se suđenje odgodi na 45 dana jer sudski materijal nije stigao na vrijeme.

Tada je taj zahtjev odbijen. Ganc je u međuvremenu nastojao da se donese zakon na osnovu koga bi svakome ko je optužen bilo zabranjeno da predvodi vladu. Izraelski mediji spekulišu da bi pristao na vladu vanrednu jedinstva sa Netanjahuom kao prvim premijerom.

Preporučujemo za Vas