Bombaški napad na Tajlandu: Najmanje 20 povrijeđenih

Administrativni centar južnih pograničnih provincija u glavnom gradu provincije Jala koordinira vladinu politiku u regionu gdje je pobuna muslimanskih separatista od 2004. godine odvela u smrt skoro 7.000 civila, vojnika, vladinih radnika i pobunjenika
1382 pregleda 1 komentar(a)
Tajland, napad, Foto: BETA/AP
Tajland, napad, Foto: BETA/AP
Ažurirano: 17.03.2020. 13:19h

Najmanje 20 ljudi je povrijeđeno u bombaškom napadu na pobunjenom jugu Tajlanda, u momentu kada se stotine lokalnih zvaničnika i muslimanskih sveštenika okupilo u prostorijama vlade kako bi raspravljali o borbi protiv novog koronavirusa.

Administrativni centar južnih pograničnih provincija u glavnom gradu provincije Jala koordinira vladinu politiku u regionu gdje je pobuna muslimanskih separatista od 2004. godine odvela u smrt skoro 7.000 civila, vojnika, vladinih radnika i pobunjenika.

Tri najjužnije provincije Tajlanda jedine su većinski muslimanske u preovlađujuće budističkom Tajlandu.

Na snimku video nadzora može se vidjeti kako bombaš parkira kamionet ispred kancelarije i postavlja još jedan eksplozivni uređaj na sredini puta prije nego što je pobegao sa lica mjesta, saopštila je policija provincije Jala.

Eksplozija na putu privukla je pažnju učesnika sastanka koji su izašli da vide šta se dogodilo, posle čega je kamionet dignut u vazduh.

Iz policije su rekli da je obezbjeđenje primijetilo kamionet i uputilo sve koji su izašli poslije prve eksplozije, da ne prilaze vozilu.

Dvije eksplozije, od kojih prva slabija privuče pažnju i namami obezbjeđenje da priđe, česta je taktika koju primjenjuju separatisti.

Još niko nije preuzeo odgovornost za ovaj napad.

U novembru prošle godine, koordinisani napad u Jali ubio je 15 pripadnika obezbjeđenja, prvenstveno slabo naoružanih volontera koji brane sela, što je najveći broj poginulih na strani vlade u jednom danu od kada je pobuna počela.

Činilo se da je napravljen napredak u januaru ove godine, kada su zvaničnici Tajlanda održali prvi formalni sastanak sa muslimanskim separatistima sa juga zemlje poslije više godina. Ništa međutim još nije postignuto osim dogovora o okviru i uslovima pod kojima će razgovarati.

Bonus video: