Ministar odbrane Sudana preminuo od srčanog udara u vrijeme posjete Južnom Sudanu

General Abdel-Fatah Burhan, koji je na čelu Savjeta, izjavio je danas da je Omar umro dok se borio za stabilnost Sudana, ukazujući na razgovore sa pobunjenicima o završetku višegodišnjih građanskih ratova u Sudanu
998 pregleda 0 komentar(a)
Zastava Sudana (Ilustracija), Foto: Shutterstock
Zastava Sudana (Ilustracija), Foto: Shutterstock

Sudanski ministar odbrane, general Gamal al-Din Omar, preminuo je danas od srčanog udara za vrijeme zvanične posjete Južnom Sudanu, saopštili su vojni i vladini zvaničnici.

Omar je u Džubi, glavnom gradu Južnog Sudana, učestvovao u mirovnim pregovorima između prelazne vlade njegove zemlje i pobunjeničkih grupa, saopštili su neimenovani zvaničnici i dodali da je Omar prisustvovao sastancima koji su počeli sinoć, a umro je rano jutros.

Drugi detalji nisu saopšteni.

Sudanski ministar je bio član nezavisnog Savjeta Sudana koji je preuzeo vlast prošle godine u okviru 39-mjesečnog sporazuma o podjeli vlasti između vojnih snaga zemlje i prodemokratskog pokreta koji je predvodio ustanak protiv bivšeg autokratskog predsjednika Omara al-Bašira.

Prelazna vlada Sudana se angažuje u mirovnim pregovorima sa pobunjenicima od oktobra.

Džuba je bila domaćin pregovora čiji su cilj stabilizovanje zemlje i opstanak demokratije nakon svrgavanja 30-godišnjeg vladara al-Bašira koga je Međunarodni krivični sud tražio zbog optužbi za ratne zločine i genocid.

Postizanje dogovora prelazne vlade Sudana sa pobunjenicima je ključno za oporavak ekonomije zemlje, privlačenje strane pomoći i obezbjeđivanje demokratije.

General Abdel-Fatah Burhan, koji je na čelu Savjeta, izjavio je danas da je Omar umro dok se borio za stabilnost Sudana, ukazujući na razgovore sa pobunjenicima o završetku višegodišnjih građanskih ratova u Sudanu.

Bonus video: