Strepnja, ljutnja i nada uoči porođaja

Zdravstvene vlasti su uvele različita pravila od države do države
7254 pregleda 2 komentar(a)
Veronika Legat, Foto: Rojters
Veronika Legat, Foto: Rojters

Da bi se pripremila da rodi prvo dijete, 35-godišnja češka pravnica Veronika Legat je prekinula kontakt sa porodicom i prijateljima da ne bi dobila koronavirus ili čak blažu prehladu.

Njena bolnica joj je rekla da će, ako ima ikakve simptome prehlade, temperaturu ili curenje iz nosa, njena beba, koju očekuje u aprilu, iz predostrožnosti bi mogla biti dvije nedjelje izolovana od nje. Možda joj neće biti dozvoljeno da je doji.

“Ne bojim se virusa, ali sam ljuta”, kazala je Veronika za Rojters iz svog doma u Pragu. “Do porođaja, ostajemo kod kuće, i neću se ni sa kim srijetati”.

Kako je pandemija koronavirusa zahvatila Evropu i izvršila na bolnice pritisak bez presedana, trudnice poput ove Čehinje se pripremaju za porođaj sa kombinacijom strepnje, ljutnje i nade, piše Rojters.

Neke brinu da će biti odvojene od beba. Drugima je žao što njihov partner neće prisustovati porođaju. Mnoge moraju da se pomire sa činjenicom da će imati manje ljekarskih pregleda prije porođaja.

Zdravstvene vlasti su uvele različita pravila od države do države, odlučujući da li žena može imati nekog bliskog pored sebe tokom porođaja, na primjer, ili da li mora biti odvojena od bebe ako je bolesna.

U nekim slučajevima, pravila su stroža od preporuka koje izdaje Svjetska zdravstvena organizacija (SZO), što je, kako navodi Rojters, odraz globalne nesigurnosti u vezi sa tim kako virus djeluje i kako je najbolje spriječiti njegovo širenje.

SZO kaže da nema dokaza da su trudnice koje dobiju koronavirus izložene većem riziku da se teško razbole nego što je to opšta populacija.

Ta organizacija predlaže da bi žene za koje test pokaže da su pozitivne na ovaj virus, trebalo ohrabriti da brinu o svojim bebama i doje ih na uobičajen način, pod uslovom da strogo održavaju higijenu. Marika Antolec Valžak (43), sutkinja iz grada Tihi na jugu Poljske, zna da, ako porođaj krene ranije, neće moći da ode u obližnju bolnicu, koja je zbog pandemija pretvorena u infektivnu kliniku.

Ali, najviše se plaši od toga da ostane sama.

“Prilikom prva dva porođaja, suprug je bio uz mene i pomagao mi da lakše podnesem bol”, kazala je ova Poljakinja za Rojters.

Mnoge bolnice u Poljskoj ne dozvoljavaju ženama da imaju pratnju tokom porođaja, iako SZO preporučuje da “pratilac po izboru bude prisutan”. “To je rizično ne samo za pacijenta i dijete, nego i za medicinsko osoblje. Ne bih to dozvolio”, kaže Mihal Bulsa, akušer iz Ščećina na sjeverozapadu Poljske.

Žene drugdje u Evropi mogu da biraju hoće li sa partnerom podijeliti porođajno iskustvo. U Italiji, neke bolnice omogućavaju ženama da imaju pratnju tokom porođaja, ali ne nakon toga.

Rojters piše da je nekim ženama rečeno da ranije dođu u bolnicu kako bi se svela na minimum šansa da zaraze druge ili da se zaraze. To je teška odluka, posebno za one kojima je to prvi porođaj.

Izazov je i kupovina za bebu s obzirom na to da je većina prodavnica zatvorena u mnogim djelovima Evrope. Nije moguće ni pozajmiti krevetac od prijateljice iz drugog grada jer su u većem dijelu kontinenta uvedena ograničenja putovanja.

Valentina Dragi, 41-godišnji logoped iz Milana, otišla je na porodiljsko odsustvo u februaru, a njen termin za porođaj je 7. april. Nadala se da će ići u kupovinu stvari za bebu i pohađati prenatalne časove.

“Odjednom je postalo nemoguće sve ono što sam planirala”, ispričala je za britansku agenciju.

Rečeno joj je da će morati da nosi zaštitnu masku tokom porođaja. “Moj partner će možda biti prisutan, ali ne znam šta se može desiti za dvije nedjelje. Najviše me strah od toga da ga neće pustiti da uđe. Znam da je to zabranjeno u drugim državama”.

“Ovo mi je prva trudnoća. Imam 41 godinu. Voljela bih da to bude jedinstven i važan događaj”, kazala je.

Luiz Koldsgard vjeruje u zdravstveni sistem u Danskoj i to joj daje osjećaj spokoja.

“Moja babica mi je rekla da porođajne sale nikad nisu bile čistije. Trudim se da se ne opterećujem previše. I dalje šetam psa svaki dan i pijem kafu u lokalnom kafeu”.

Bonus video: