Netanjahu: Abas bježi od mira i nastavlja da plaća teroristima i njihovim porodicama 347 miliona dolara

Iznos koji je Netanjahu naveo zasnovan je na proračunu Ministarstva odbrane Izraela da je toliko novca Palestinska uprava dala prošle godine familijama palestinskih zatvorenika koji su izveli napade na Izraelce i onih koji su ubijeni u napadu
81 pregleda 2 komentar(a)
Benjamin Netanjahu, Foto: Reuters
Benjamin Netanjahu, Foto: Reuters
Ažurirano: 21.02.2018. 10:08h

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu optužio je palestinskog predsjednika Mahmuda Abasa da bježi od mira i kritikovao njegov jučerašnji govor na sjednici Savjeta bezbjednosti UN.

"Abas nije rekao ništa novo. On nastavlja da bježi od mira i nastavlja da plaća teroristima i njihovim porodicama 347 miliona dolara", saopštio je Netnajahu, prenijeli su danas izraelski mediji.

Iznos koji je Netanjahu naveo zasnovan je na proračunu Ministarstva odbrane Izraela da je toliko novca Palestinska uprava dala prošle godine familijama palestinskih zatvorenika koji su izveli napade na Izraelce i onih koji su ubijeni u napadu.

"Mi smo posvećeni učvršćivanju kulture mira i odbacivanju nasilja", rekao je Abas, najavivši da će pojačati napore da osigura puno priznanje države Palestine koja je od 2012. godine zemlja nečlanica posmatrač u UN.

Abas je na mjesečnoj sjednici Savjeta bezbjednosti UN o Bliskom istoku pozvao na "osnivanje multilateralnog mehanizma" da se riješi palestinsko pitanje preko međunarodne konferencije koja bi se održala do sredine 2018. godine. Time je on odbacio posredovanje samo SAD u mirovnom procesu, koji je u zastoju skoro četiri godine.

"Osnovno je stvoriti multilateralni mehanizam kroz međunarodnu konferenciju" da bi imali mir na Bliskom istoku, rekao je Abas, prenijela je agencija Frans pres.

Izraelski ministar odbrane Avigdor Liberman i vođa nacionalističke partije Izrael naš dom (Izrael bejtenu) aludirao je na doktora Džekila i mister Hajda kritikujući takođe Abasov govor.

"Doktore Abas i mister Abu Mazen, svi mi znamo ko ste vi", napisao je Liberman na svom Tviter nalogu, koristeći Abasov nadimak i dodavši: "Jednom rukom isplaćujete plate teroristima koji udaraju na Izrael i njihovim porodicama, a drugom rukom tražite priznanje u UN".

Izraelski ministar obrazovanja Naftali Benet optužio je Abasa za iskrivljavanje istorije jer je rekao da su Palestinci potomci stanovnika Kanana koji su živjeli u zemlji Palestini prije 5.000 godina i nastavili da žive tamo do današnjeg dana.

"Nacija koja izmišlja prošlost nema budućnosti", rekao je Benet, dodavši da su palestinski preci možda postojali prije 5.000 godina ali južnije na Arapskom poluostrvu.

Lider opozicione partije Ješ atid (Ima budućnosti) Jair Lapid optužio je Abasa da je pretjerao kada je rekao da ima šest miliona palestinskih izbjeglica od ukupno 13 miliona Palestinaca koji teže državi jer je ubrojao sve potomke Palestinaca koji su pobjegli ili istjerani iz svojih domova u ratu nakon stvaranja Izraela 1948. godine.

Abas je u svom govoru optužio Izrael i SAD da opstrukciju mirovnih napora. On je odmah nakon govora izašao iz sale, a izraelski ambasador Dani Danon je rekao da palestinski lider ponovo bježi od dijaloga.

"Jasno ste pokazali rečima i vašim djelima, vi niste više dio rješenja, vi ste problem", rekao je Danon.

Stejt department SAD je u međuvremenu najavio da će razmotriti podršku učešću drugih zemalja u izraelsko-palestinskim pregovorima u budućnosti ako misle da je to od pomoći za postizanje sporazuma.

Na pitanje o pozivu Abasa na međunarodne mirovne razgovore, portparolka Stejt departmenta Heder Nauert je odgovorila: "Ako u jednom trenutku povjerujemo da druge zemlje mogu biti od pomoći za mirovni proces, mi ćemo sigurno biti voljni da ih uključimo" .

Bonus video: