INCIDENT U NEKADAŠNJEM UPORIŠTU GERILACA

Kolumbija: Vatreni obračun policajaca i navodnog pripadnika FARK-a, troje mrtvih

Policajci (...) su napadnuti vatrenim oružjem i bombom koja nije eksplodirala", kazao je miinistar Luis Karlos Viljegas
0 komentar(a)
Kolumbija, policija, Foto: Shutterstock
Kolumbija, policija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 20.02.2018. 20:16h

Dva policajca i čovjek za kog se pretpostavlja da je nekadašnji član Revolucionarnih oružanih snaga Kolumbije (FARK) poginuli su danas u obračunu na jugu Kolumbije, saopštio je ministar odbrane te zemlje.

Ministar Luis Karlos Viljegas je rekao da je do incidenta došlo u regionu San Visente del Kaguan, nekadašnjem uporištu gerilaca, kada su policajci pokušali da pretresu dva naoružana čovjeka.

Dva policajca su umrla u bolnici dok je navodni pripadnik FARK ubijen na mjestu.

"Policajci (...) su napadnuti vatrenim oružjem i bombom koja nije eksplodirala", naveo je Viljegas.

Ministar unutrašnjih poslova je naveo da "sve upućuje" na to da su dva čovjeka otpadnici nekadašnje pobunjeničke grupe, koja je danas razoružana i pretvorena u političku partiju.

Mirovni sporazum potpisan 2016. predvidđao je razoružanje oko 7.000 boraca najmoćnije gerile u Latinskoj Americi, a ticao se i oko 2.600 civilnih i paravojnih saradnika kao i 2.500 gerilaca u zatvorima.

Prema podacima vlade i eksperata, oko 1.100 boraca FARK nisu prihvatili proces kojim je okončan poluvjekovni oružani sukob.

Ti otpadnici su najvećim delom umiješani u trgovinu drogom i nelegalno rudarenje.

U ratu izmđju oružanih snaga Kolumbije i gerilaca ubijeno je najmanje 260.000 ljudi, više od 60.000 je nestalo a oko 7,4 miliona je interno raseljeno.

Preporučujemo za Vas