PORUKA GENERALNOG SEKRETAR UN NA SASTANKU O BLISKOM ISTOKU

Gutereš: Izraelsko-palestinski sukob riješiti po modelu dvije države, nema plana B

Jednostavno je nemoguće riješiti kvadraturu kruga realnosti jedne države s legitimnim nacionalnim, istorijskim i demokratskim aspiracijama i Izraelaca i Palestinaca", rekao je generalni sekretar UN, ocijenivši da je "vrijeme za dijalog i pomirenje"
55 pregleda 0 komentar(a)
Antonio Gutereš, Foto: Reuters
Antonio Gutereš, Foto: Reuters
Ažurirano: 20.02.2018. 20:03h

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš izrazio je danas snažnu podršku svjetskog tijela za rješenje decenijskog izraelsko-palestinskog sukoba po modelu dvije države, naglasivši da nema plana B.

On je na mjesečnom sastanku Savjeta bezbjednosti UN o situaciji na Bliskom istoku rekao da se "poslije decenija podrške globalni konsenzus za dvodržavno rješenje možda osipa", upozorivši da "prepreke na terenu imaju potencijal da stvore nepovratnu realnost jedne države". Gutereš je naglasio da se UN protive takvoj realnosti.

"Jednostavno je nemoguće riješiti kvadraturu kruga realnosti jedne države s legitimnim nacionalnim, istorijskim i demokratskim aspiracijama i Izraelaca i Palestinaca", rekao je generalni sekretar UN, ocijenivši da je "vrijeme za dijalog i pomirenje".

Takođe se osvrnuo na tešku situaciju u pojasu Gaze kojom vlada islamski ekstremistički Hamas, pomenuvši nedostatak fondova za Agenciju UN za palestinske izbjeglice nastao zbog uskraćivanja više od polovine mjesečne pomoći SAD, odnosno 65 miliona dolara.

Izaslanik UN za Bliski istok Nikolaj Mladenov prethodno je upozorio na opasnost od vjerske radikalizacije, koja je inače prisutna u regionu, ako se mogućnost za mir između Izraelaca i Palestinaca brzo ne iskoristi.

"Samouvjerenost neprijatelja mira raste svakim danom", rekao je Mladenov.

On je takođe upozorio da će, ako se ne preduzmu momentalni koraci da se riješi humanitarna kriza u Gazi, doći do "institucionalnog i ekonomskog kolapsa" i da je to činjenica.

Ocijenio je da je palestinsko jedinstvo ključno i apelovao na međunarodnu zajednicu da ne odustane od podrške umjerenom palestinskom rukovodstvu.

Preporučujemo za Vas