Abas: Održati međunarodnu konferenciju, priznati državu Palestinu u granicama prije rata 1967. godine

Abas je ocijenio da bi priznavanje palestinske države ojačalo izglede za uspjeh mirovnih pregovora. On je rekao da Palestinska uprava "nastavlja da teži priznanju od preostalih država u svijetu"
0 komentar(a)
Mahmud Abas, Foto: Reuters
Mahmud Abas, Foto: Reuters
Ažurirano: 20.02.2018. 17:43h

Palestinski predsjednik Mahmud Abas pozvao je danas u Savjetu bezbjednosti UN da se održi međunarodna konferencija čiji bi rezultat bio priznavanje države Palestine u granicama prije rata 1967. godine.

"Pozivamo na sazivanje međunarodne mirovne konferencije do sredine 2018. godine zasnovane na međunarodnom pravu i relevantnim rezolucijama UN", rekao je Abas na sastanku Savjeta bezbjednosti UN o Bliskom istoku.

On je takođe pozvao članice koje još nisu priznale državu Palestinu da to učine, podsjetivši da je priznaje 138 od 193 zemalja članica svjetskog tijela.

Abas je ocijenio da bi priznavanje palestinske države ojačalo izglede za uspjeh mirovnih pregovora. On je rekao da Palestinska uprava "nastavlja da teži priznanju od preostalih država u svijetu".

Administracija SAD je po ocjeni palestinskog lidera donijela "nezakonitu odluku koju je odbacila međunarodna zajednica", kada je odlučila da prizna Jerusalim kao glavni grad Izraela i da tako "skine Jerusalim s dnevnog reda" u odnosu na moguće buduće pregovore. Abas je rekao da je jedini način za rješenje sukoba osnivanje multilateralnog međunarodnog mehanizma.

Palestinski lider je ocijenio i da se "Izrael ponaša kao država iznad zakona" i da je izraelska vlada izazvala propast svih ranijih pokušaja da se postigne mir.

Palestinci su insistirali u svojim naporima da se postigne mir s Izraelom i vodili su dijalog, rekao je Abas, naglasivši posvećenost nenasilju.

On je dodao da će se Palestinci protiviti svakom pokušaju da se nametne rješenje su za izraelsko-palestinski sukob.

"Izrael je zatvorio vrata dvodržavnom rješenju", rekao je Abas, aludirajući na rješenje decenijskog sukoba po modelu dvije države na osnovu koga bi se uspostavila nezavisna Palestina koja bi živjela u miru i bezbjednosti uz Izrael.

Abas je svoj govor počeo tvrdnjom da su Palestinci potomci stanovnika Kanana koji su živjeli u zemlji Palestini prije 5.000 godina.

Odgovarajući na Abasove ocjene izraelski ambasador u UN Dani Danon je rekao da su direktni pregovori Izraela i Palestinca jedini put. Za Abasa, koji je poslije govora napustio salu, Danon je rekao da on "više nije dio rješenja, već dio problema".

Prije Abasovog govora savjetnik i zet predsjednika SAD Donalda Trampa Džared Kušner došao je u sjedište UN na sastanke o izraelsko-palestinskom procesu. Abas bojkotuje američku administraciju od kako 6. decembra Tramp proglasio Jerusalim glavnim gradom Izraela.

Kušner i Trampov specijalni izaslanik za mirovne pregovore Džejson Grinblat su slušali Abasov govor. Portparol Bijele kuće je uoči sastanka Savjeta bezbjednosti UN rekao da SAD nastavljaju da privode kraju mirovni plan, izrazivši nadu da će čuti nove i konstruktivne ideje koje mogu da dovedu do trajnog i sveobuhvatnog mira.

Bonus video: